O nouă rundă de vânzare a criptomonedelor a dus valoarea totală a pieței la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, cel mai recent șoc inflaționist din SUA determinându-i pe investitori să fugă de așa-numitele active de risc, printre care și monedele virtuale, care au încercat să scape cât mai repede de ele pentru a-și reduce pierderile.

Valoarea pieței de criptomonede a scăzut sub 1 trilion de dolari pentru prima dată din februarie 2021 încoace, potrivit CoinMarketCap, citat de BusinessInsider.

Cea mai importantă criptomonedă, Bitcoin-ul, a scăzut cu 13% în ziua de luni, 13 iunie, ajungând la 23.693 dolari, coborând sub pragul de 24.000 de dolari, ultima oară atins în luna decembrie din 2020.

A doua cea mai valoroasă monedă de pe piață, Ether, care rulează pe blockchainul Ethereum, a pierdut încă 15% din valoarea sa, prețul coborând la 1.249,25 dolari. ADA, tokenul nativ al blockchain-ului Cardano, a pierdut 7% pentru a se tranzacționa la 0,461 dolari, în timp ce moneda DeFi Solana a scăzut cu 10% la 27,60 dolari.

Urmând această evoluție, piața criptomonedelor s-a prăbușit în jumătate de an, de la aproximativ 3 trilioane de dolari, prag atins în noiembrie anul trecut, la doar 1 trilion de dolari, trecând printr-o așa-numită iarnă cripto în care prețurile pentru bitcoin și alte monede virtuale s-au străduit să reziste, însă fără succes.

Per total, Bitcoin este cea mai afectată monedă virtuală, care a scăzut cu 65% de la maximul istoric de 69.044,44 dolari.

În acest an, piața cripto a urmărit în mare măsură același trend ca și piețele bursiere, unde deținătorii de active mobiliare au continuat să vândă.

Prețurile criptomonedelor au fost afectate și de situația economică din SUA, unde Rezerva Federală Americană (Federal Reserve) a anunțat un plan de creștere agresivă a ratelor dobânzilor pentru a reduce inflația galopantă.

Acțiunile de pe bursele americane au fost și ele afectate, după ce raportul de vineri al inflației aferent lunii mai a arătat că prețurile pe o perioadă de 12 luni au crescut la o rată record de 8,6%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri