Fostul secretar general al NATO Javier Solana, care a mai fost şi şef al diplomaţiei europene, a apreciat că Ucraina nu este pregătită să adere la NATO şi nici la UE, el estimând totodată că în războiul provocat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este nevoie cât mai rapid de o încetare a focului care să faciliteze negocieri concludente, relatează agenţia EFE, preluat de Agerpres.

Vorbind la Madrid la conferinţa ''NATO, din 1991 până la invadarea Ucrainei'', Solana a subliniat că această ţară nu îndeplineşte criteriile de aderare la niciuna dintre cele două organizaţii.

''Intrarea în UE nu este gratuită, trebuie să fii pregătit, să fii o ţară democratică şi Ucraina astăzi (criteriile de aderare) nu le îndeplineşte, deşi poate fi ajutată. Iar jocul cu ideea NATO (...) Să vedem cum va fi scris paragraful'', a spus Solana, referindu-se la summitul Alianţei care va avea loc la sfârşitul acestei luni.

''Va fi un summit unde vor fi examinate mai multe capacităţi pentru Europa, ni se va cere să plătim mai mult şi rămân de văzut două lucruri foarte complicate: ce vom face cu Ucraina şi ce vom spune Ucrainei'', rezumă fostul secretar general al NATO modul în care crede că se va desfăşura summitul din 28-30 iunie.

Pe de altă parte, el a cerut ''europenizarea puţin câte puţin'' a participării ţărilor europene în cadrul NATO, astfel încât Europa să poată dispune de o capacitate proprie militară şi de securitate pe care să o poată folosi în orice moment, ''întrucât există deja unele zone cu probleme, precum Sahel (în Africa), unde Statele Unite nu doresc să meargă''.

Aceasta, pe lângă faptul că ar economisi fonduri, ar ajuta Europa să se apere mai bine şi i-ar oferi perspectiva de a dezvolta tehnologie şi a fabrica semiconductori, a mai argumentat Javier Solana.

''Dacă dorim ca Europa să fie ceva mai important, m-aş gândi serios că şi capacitatea noastră de securitate trebuie să fie mai europeană. Eu asta aş face dacă aş avea 20 de ani mai puţin şi dacă aş mai avea vreo responsabilitate'', a sugerat fostul secretar general al NATO, acum în vârstă de 79 de ani.

Cât despre războiul din Ucraina, Solana a avertizat asupra pericolului percepţiei că acesta este un război între SUA şi Rusia, astfel încât preşedintele rus Vladimir Putin va crede că toţi banii pe care Washingtonul îi investeşte în înarmarea Ucrainei nu sunt pentru a apăra această ţară, ci pentru a o ataca pe a lui.

În opinia lui Solana, soluţia trebuie să fie declararea cât mai rapidă a unei încetări a focului care să faciliteze o negociere finală. ''Nu aş miza pe un război îndelungat, întrucât este rău pentru noi'', a concluzionat el.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri