La Munchen a început procesul unui cetăţean rus acuzat că a acceptat să execute la comandă un disident cecen.

Procurorii susţin că acuzatul - identificat doar ca Valid D., conform legii germane privind confidenţialitatea datelor personale - urma să îl asasineze pe un disident cecen, la cererea unor apropiaţi ai lui Ramzan Kadîrov, conducătorul autoritar al Republicii Cecenia din Federaţia Rusă, scrie Agerpres.ro.

Asasinatul ar fi urmat să îl terorizeze şi să-l reduce la tăcere pe fratele în vârstă de 27 de ani al victimei, un alt activist pentru independenţa Ceceniei, stabilit în Suedia.

"Pentru guvernul cecen, victima desemnată şi fratele său sunt duşmani ai statului", a arătat Frank Stuppi, reprezentantul procuraturii federale a Germaniei, într-o declaraţie făcută în afara sediului instanţei.

Conform procuraturii, un membru al gărzii lui Kadîrov l-a contactat pe Valid D. în prima jumătate a lui 2020, iar acesta a acceptat propunerea de a comite asasinatul şi şi-a procurat în acest scop o armă de foc, muniţie şi un amortizor de zgomot; de asemenea, a cercetat zona unde trăia victima desemnată.

"Datorită unor informaţii primite de poliţie, acuzatul a putut fi arestat, iar crima împiedicată", a afirmat Stuppi.

Acuzatul se declară nevinovat

Inculpatul nu îşi recunoaşte vinovăţia, a declarat avocatul său, citat de revista Der Spiegel.

Presa germană a relatat anul acesta că victima urma să fie Mohmad Abdurahmanov, iar fratele acestuia, Tumso, fusese deja vizat de o tentativă de asasinat în februarie 2020.

Abdurahmanov este un critic deschis al lui Kadîrov. El a susţinut într-o înregistrare video difuzată recent pe YouTube că "niciun cecen onorabil nu ar intra pe teritoriul ucrainean cu arma în mână, pentru a lupta pentru interesele Federaţiei Ruse şi ale preşedintelui acesteia, Vladimir Putin".

Procesul, care urmează să se încheie în decembrie, readuce în atenţie activităţile agenţilor ruşi din Germania şi din Europa în general, apreciază Reuters. Este vorba inclusiv de asasini la comandă din Cecenia, fieful unde Moscova i-a dat mână liberă lui Kadîrov şi unde nu există statul de drept.

Anul trecut, rusul Vadim Krasikov a fost condamnat la închisoarea pe viaţă pentru uciderea cetăţeanului georgian de origine cecenă Zemlihan Hangoşvili, în 2019, într-un parc din Berlin.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri