Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi NASA şi-au consolidat cooperarea pentru viitoare misiuni de explorare selenară şi au discutat despre posibilitatea de a trimite un astronaut european pe Lună.

"Aşteptăm cu nerăbdare să ni se alăture pe suprafaţa Lunii un astronaut ESA şi să continuăm să consolidăm un parteneriat strategic de lungă durată", a declarat Bill Nelson, administratorul agenţiei spaţiale americane, la sfârşitul unei reuniuni a Consiliului ESA organizat în Ţările de Jos, la care a fost invitat de onoare, scrie Agerpres.ro.

Cele două agenţii au semnat un memorandum asupra misiunii Lunar Pathfinder, primul satelit de telecomunicaţii amplasat în jurul Lunii, construit de compania britanică SSTL, ale cărei servicii au fost achiziţionate deja de ESA.

NASA se angajează să plaseze satelitul pe orbită în schimbul accesului la serviciile acestuia, a detaliat ESA în cadrul unei conferinţe de presă.

Cele două agenţii vor efectua, de asemenea, teste comune asupra posibilităţii utilizării unor sateliţi de navigaţie specifici pe Lună, precum Galileo sau GPS pe Pământ.

ESA (22 de state membre) este implicată în programul american Artemis, ce prevede revenirea astronauţilor pe Lună în jurul anului 2025, dar şi în construcţia unei mini-staţii pe orbita Lunii - Lunar Gateway. Prin parteneriatele încheiate cu diverşi producători, agenţia participă la construcţia de module locuibile şi de comunicaţii.

Cele două agenţii au discutat, de asemenea, despre viitorul misiunii ruso-europene ExoMars, suspendată de ESA în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Această misiune includea lansarea, la sfârşitul anului 2022, a unui rover către "Planeta Roşie" cu scopul de a fora în solul marţian în căutarea unor urme de viaţă extraterestră.

"NASA caută cea mai bună modalitate posibilă de a-i ajuta pe prietenii noştri europeni de la misiunea ExoMars", a dat asigurări Bill Nelson.

"Sunt discuţii intense, dar acestea merg în direcţia bună şi sunt încrezător în faptul că vom găsi un parteneriat bun cu NASA în ceea ce priveşte ExoMars", a comentat Josef Aschbacher, director general al ESA, precizând că deciziile vor fi luate în cadrul unei reuniuni a Consiliului ministerial al agenţiei din toamnă.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri