Curtea Superioară de Justiţie (STJ) din Brazilia a autorizat trei pacienţi să cultive canabis în scopuri medicale, o decizie care ar putea crea precedente în cazuri similare.

''Producţia artizanală a uleiului în scopuri terapeutice nu reprezintă un risc de prejudiciu pentru sănătatea publică sau pentru orice alt drept legal protejat de legislaţia antidrog'', a susţinut Curtea Superioară de Justiţie, într-un comunicat, pentru a-şi explica decizia care are ca scop ameliorarea unor probleme de sănătate precum insomnia, anxietatea sau sechelele unui cancer, scrie Agerpres.ro.

STJ este a treia instanţă a justiţiei braziliene, chiar după Curtea Supremă (STF), cea mai înaltă instanţă din ţară.

Deşi cultivarea marijuanei este interzisă în Brazilia, autorităţile gigantului latino-american permit importul de medicamente care conţin componente de canabis, iar anumite persoane au primit permise de autocultivare în scopuri medicinale.

La insistențele pacienților...

Magistraţii au răspuns la două solicitări separate din partea trio-ului de pacienţi, care utilizau deja canabidiol - o moleculă a plantei medicinale folosită în diferite medicamente - după ce Agenţia de reglementare a sănătăţii din Brazilia, Anvisa, le-a permis să importe substanţa.

Solicitanţii au susţinut dificultăţi în continuarea tratamentului din cauza costurilor ridicate ale aducerii produselor din străinătate.

''Trebuie evitată urmărirea penală'' împotriva persoanelor care produc ulei artizanal în scopuri medicale, atunci când au o prescripţie medicală şi aprobarea Anvisa pentru a-l importa, a declarat judecătorul care a pronunţat decizia, Rogerio Schietti, potrivit comunicatului STJ.

''Discursul împotriva posibilităţii de a cultiva este un discurs moralizator de multe ori de natură religioasă, bazat pe dogme, pe adevăruri false, pe stigmate'', a afirmat el, de asemenea, potrivit ziarului Folha de Sao Paulo.

Preşedintele brazilian de extremă-dreapta, Jair Bolsonaro, a atacat consumul de marijuana în scopuri medicale, avertizând chiar că va folosi dreptul de veto împotriva legislaţiei care ar permite acest lucru.

În America Latină, mai multe ţări precum Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica şi Mexic autorizează utilizarea canabisului medicinal într-o formă sau alta şi a cărui eficacitate pentru anumite afecţiuni este recunoscută de OMS.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri