Autorităţile ruse au acuzat luni forţele ucrainene că au tras asupra unor platforme de foraj de hidrocarburi în Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea, rănind cel puţin cinci persoane, scrie Agerpres.

”În această dimineaţă, inamicul a atacat platformele de foraj ale Cernomorneftegaz. Mă aflu în contact cu colegii noştri de la Ministerul Apărării şi (serviciile speciale) FSB, facem eforturi pentru a salva oameni”, a scris pe Telegram guvernatorul Serghei Aksionov, instalat de Moscova după anexarea Crimeii în 2014.

Atacul ar putea fi folosit ca pretext pentru scumpirea gazelor rusești

Potrivit lui Aksionov, 109 persoane se aflau în total pe trei platforme, iar 21 dintre ele au fost evacuate.

Conform aceleiaşi surse, prima platformă a fost cel mai serios lovită: ”Acolo se aflau 12 persoane, cinci dintre ele au fost rănite, iar căutarea celorlalte continuă”.

Olga Kovitidi, desemnată senatoare de Crimeea de către Moscova, a declarat pentru agenţia Ria Novosti că nu au existat victime pe celelalte două platforme.

Puţin mai devreme, deputatul ucrainean Oleksii Honcearenko a confirmat că a fost vorba despre atacuri cu rachete, au relatat dpa şi EFE. ”Atacul cu rachete împotriva platformelor a redus producţia rusă de gaz în Marea Neagră”, a scris el pe Telegram, citat de EFE.

Platformele atacate au fost de fapt luate de ruși de la ucraineni în 2014

Platformele sunt situate la circa 100 km de Odesa şi la 150 km de peninsula Crimeea, pe platoul Mării Negre.

Compania Cernomorneftegaz, naţionalizată în 2014 de autorităţile proruse din Crimeea, exploatează mai multe zăcăminte de petrol şi gaz în Marea Neagră şi în Marea Azov.

Potrivit AFP, atacul de luni a fost primul raportat contra unei infrastructuri offshore de hidrocarburi în Crimeea de la debutul invaziei ruse în Ucraina în februarie.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri