Sarmat, racheta balistică intercontinentală testată în mai, va fi desfășurată de forțele rusești până la finalul lui 2022, a anunțat liderul de la Kremlin. Potrivit specialiștilor, aceste arme ce pot transporta focoase nucleare ar avea capacitatea de a trece chiar și de scuturi anti-rachetă precum cel de la Deveselu.

Vladimir Putin a făcut anunțul într-un discurs adresat absolvenților școlilor de ofițeri, cărora le-a transmis că rachetele Sarmat vor fi în dotarea forțelor militare până la sfârșitul anului. El le-a descris drept arme ”unice”, care vor face orice potențial inamic să se gândească de două ori înainte să amenințe Rusia, scrie Al Jazeera.

La începutul lunii iunie, șeful Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Dmitri Rogozin, a ameninţat ţări din Europa de Est cu astfel de rachete, după ce statele respective au interzis survolarea spaţiului lor aerian de către avionul care trebuia să-l ducă pe Serghei Lavrov la Belgrad. "Ştiţi la ce este bun un Sarmat? El nu va cere permisiunea de survol laşilor de bulgari, românilor răzbunători şi muntenegrenilor care ne-au trădat istoria comună", a ameninţat Rogozin.

Ce sunt rachetele Sarmat

Rachetele intercontinentale RS-28 Sarmat sunt mai cunoscute în Occident drept ”Satan-2”. Pot transporta 10-15 focoase nucleare de până la 750 de tone fiecare - adică de 50 de ori mai mult decât bomba care a distrus Hiroșima. Ating viteze hipersonice (adică de peste 5 ori viteza sunetului), putând ajunge la 25.000 km/h (7km/s).

Raza de acțiune a rachetelor Sarmat este de 10.000 până la 18.000 de kilometri. Aceasta ar permite Rusiei să atingă ţinte în întreaga lume, lansând atacuri fie prin Polul Nord, fie prin Polul Sud.

Citește și: Care este riscul ca Putin să folosească arme nucleare?

Statistic: Maximum range of operational missiles in Russia in 2021 (in kilometers) | Statista
Find more statistics at Statista

De ce nu pot fi interceptate rachetele Sarmat

Viteza rachetelor Sarmat le-ar putea permite să treacă de sisteme defensive precum cel de la Deveselu. Aceste ”scuturi” sunt concepute împotriva rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune iar testele au arătat că pot intercepta și rachete intercontinentale, dar cel mai probabil, nu și hipersonice.

Experții din SUA afirmă că în acest moment, apărarea anti-rachetă de care dispune NATO poate detecta armele hipersonice, dar nu le poate lovi în timpul zborului. Dar forțele armate ale Statele Unite au demarat deja un program pentru dezvoltarea unor sisteme de interceptare a rachetelor hipersonice. Specialiștii americani spun că există o posibilitate ca ele să fie oprite de scuturile deja existente în momentul în care se apropie de țintă, iar viteza lor se reduce substanțial.

Statistic: What are your biggest concerns in regards to the war in Ukraine? | Statista
Find more statistics at Statista

Rachete terifiante, dar niciodată operaționale

Deși au fost prezentate public prima dată în 2018, rachetele Sarmat nu au intrat încă în dotarea forțelor Kremlinului. Cel mai recent test a avut loc în mai, fiind supervizat chiar de Vladimir Putin.

La începutul lui iunie, Dmitri Rogozin spunea că vor fi desfășurate abia la sfârşitul toamnei, până atunci urmând să treacă o serie de teste. Putin pare acum să fi amânat termenul pentru iarnă.

Sursa foto: Twitter/Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri