In ciuda scaderii premature a rezervelor de benzina ale SUA,cel mai mare consumator de combustibil din lume, inaintea varfului estival de cerere, investitorii s-au concentrat asupra sporirii rezervelor de petrol brut si incearca sa mareasca productia de combustibil a rafinariilor.

Pretul petrolului Brent, considerat mai reprezentativ la nivel mondial decat cel al petrolului nerafinat american, crescuse cu 40 de centi la 64,84 de dolari la ora 09:17 GMT (Greenwich Mean Time), dupa ce scazuse luni cu 87 de centi, care a ridicat pierderile de pe durata a sase zile la o valoare de sase procente sau patru dolari. Petrolul brut american a crescut cu trei centi la 61,50 dolari si a ajuns astfel la cea mai mica valoare de la cea avuta sesiunea trecuta in 22 martie.

Niste informatii referitoare la rezervele americane de combustibil urmeaza sa fie date publicitatii miercuri. Asteptarea generala cu privire la stocurile de benzina a fost ca acestea sa rupa sirul de scaderi saptamana trecuta printr-o marire de 100.000 de barili au concluzionat analistii Reuters in urma uni sondaj preliminar. Rezervele de petrol brut erau de asemenea asateptate sa creasca din nou.

Semne ale refacerii rezervelor de petrol ale SUA, au avut o rezonanta mai mare decat vestile intimidante sosite din Niger, producator in cadrul OPEC, unde aproximativ un sfert din productie a fost sistata in urma atacurilor militantilor.

Luptatorii din cadrul Miscarii pentru Emanciparea Deltei Nigerului ( MEND) au distrus marti trei conducte principale de petrol din delta sudica a Nigerului, a anuntat grupul in cauza intr-o declaratie prin email.

Citeste si:

MEND a spus ca terminalul Agip Brass, care in mod normal exporta 200.000 de barili/zi. Grupul Agip nu a putut fi contactat imediat.

Aceasta stire vine la o zi dupa ce grupuri de sateni inarmati cu bete si masete au boicotat fortat inchiderea unei statii locale de exploatare a corporatiei Chevron, care producea 42.000 de barili/zi

Unii analisti au spus ca scaderea prelungita a pretului petrolului, desfasurata pe cea mai indelungata perioada comparativ cu cea din luna septembrie a anului trecut dar nu si cea mai puternica, a fost potentata de cresterea puternica a preturilor pe piata metalelor care a captat atentia investitorilor si au limitat tranzactiile oportuniste.

Contractele de risc pentru platina au atins marti la Tokyo un nivel record, in vreme ce valorile cuprului si zincului au crescut puternic.