Proiectul Nabucco ce presupune constructia unei conducte de 3.300 de kilometri in valoare de 4,6 miliarde de euro ( 6,2 miliarde de dolari) si care se afla sub coordonare austriaca, intentioneaza sa transporte gaz provenit din Marea Caspica si din Orientul Mijlociu catre Europa prin Turcia si prin Balcani.

Planul beneficiaza de sustinere puternica din partea Uniunii Europene si SUA, nerabdatoare sa reduca dependenta Europei de gazul livrat din Rusia si cateva dintre marile companii din domeniul energetic si-au exprimat interesul pentru a se implica in proiect.

"Daca ne gandim la cantitatea de gaz pe care o poate transporta linia Nabucco, chiar si Rusia ar putea sa se implice in proiect" a declarat potrivit NewsIn, o sursa oficiala din cadrul Ministerului turc al Energiei pentru Reuters cu conditia anonimatului.

Citeste si:

Aceasta a confirmat ca Gazprom a desfasurat tratative in ultimele saptamani cu consortiul europeano-american in legatura cu distributia de gaz pe linia Nabucco, care va transporta 31 de miliarde de metri cubi pe an la capacitate maxima. "Consortiul este tolerant fata de aceasta idee. Nu se asteapta obiectii din partea SUA ori Europei cu privire la transportul gazului rusesc prin conducta", a adaugat aceeasi sursa.

Grupul austriac de stat OMV care se ocupa de exploatarea petrolului si gazelor naturale se afla la conducerea consortiumului Nabucco si include companii originare in tarile de tranzit-MOL din Ungaria, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din Romania si compania turceasca de stat Botas.

Proiectul Nabucco a fost criticat pentru intarziere, pentru lipsa unui program convingator care sa precizeze inceperea activitatii si pentru presupuse ezitari din partea Ungariei.