Cercetătorii finlandezi au instalat o primă baterie cu nisip, ca soluție pentru a stoca surplusul de energie produs de parcurile de panouri fotovoltaice și eoliene pentru luni de zile, alternativa fiind ușor de implementat și cu costuri destul de reduse.

Principala problemă a surselor de energie este aceea că energia produsă se poate pierde ușor, dacă nu sunt consumatori, iar acumulatorii nu sunt o soluție foarte ieftină pentru a stoca surplusul de energie.

Dar cercetătorii finlandezi au instalat prima „baterie de nisip” complet funcțională din lume, care poate stoca energie verde timp de luni de zile, relatează BBC. Dezvoltatorii acestei soluții spun că acest lucru ar putea rezolva problema aprovizionării cu energie pentru tot parcursul anului, o problemă majoră pentru energia verde.

Folosind nisip de calitate scăzută, dispozitivul este încărcat cu căldură obținută din electricitate ieftină produsă prin energie solară sau eoliană.

Atenția către dezvoltarea acestei soluții în Finlanda a venit ca urmare a faptului că țara nordică a depins în cea mai mare parte de gazele naturale din Rusia. În condițiile în care Moscova a sistat aprovizionarea cu gaz și electricitate în urma deciziei finlandezilor de a adera la NATO, finlandezii au început să caute alte soluții.

Retail jobs

Revenind la bateria de nisip, aceasta nu propune soluții tehnologice futuriste, folosindu-se de „ingrediente” extrem de simple. Modelul dezvoltat de finlandezi necesită aproximativ 100 de tone de nisip de construcție, depozitate într-un siloz cenușiu și plictisitor.

Nisipul reprezintă o modalitate simplă și rentabilă de stocare a energiei atunci când este cel mai necesar. Dezvoltatorii spun că dispozitivul lor ar putea menține nisipul la 500 grade Celsius timp de câteva luni.

După cum puteți vedea și în clipul de mai jos, cea mai mare parte a energiei produsă de eoliene și panouri solare (surplusul) este distribuită în bateria de nisip, generând căldură, iar energia termică produsă este stocată cu ajutorul nisipului.

Nisipul este încălzit printr-un sistem rezistiv. Simplificând explicațiile, este încălzit un sistem de rezistențe electrice, iar nisipul preia căldura generată pe care o poate înmagazina pentru mai mult timp. Când este nevoie, energia termică stocată de nisip este utilizată pentru a încălzi apă pentru a furniza agent termic către gospodăriile care vor avea nevoie.

Citeste si:
FMI le spune guvernelor europene să lase populația să suporte greul...
FMI le spune guvernelor...

Mai multe detalii tehnice despre baterie puteți găsi pe site-ul celor de la Polar Night Energy.

Finlandezii spun că aceste baterii de nisip se vor dovedi și mai utile în condițiile în care se vor dezvolta mai multe surse de energie verde. Cum panourile fotovoltaice sunt inutile pe timp de noapte și slab performante iarna, iar centralele eoliene depind vânt, ce faci în perioadele în care nu poți produce energie și există necesar de energie? Soluția este să stochezi energie, iar bateriile cu nisip sunt o alternativă viabilă și din punct de vedere tehnic și economic.

Bateria dezvoltată în orașul Kankaanpää, la centrala eletrică Vatajankoski, de o echipă de tineri ingineri finlandezi, este prima versiune comercială a unei baterii realizate din nisip. Principalul beneficiu este acela că poate rezolva problema stocării energiei într-un mod ieftin, cu impact redus.

Citeste si:
Un român a furat cablurile electrice de la un tren din Spania
Un român a furat cablurile...

În prezent, majoritatea bateriilor sunt fabricate cu litiu și sunt scumpe cu o amprentă de mediu foarte mare și pot face față doar unei cantități limitate de putere în exces.

Sursa foto: Polar Night Energy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri