Fostul premier nipon Shinzo Abe a decedat după ce a fost împuşcat la un miting electoral la Nara, iar agenţia Reuters consemnează reacţii internaţionale la atentat, relatează Agerpres.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a transmis printr-un comunicat al cabinetului său: "Nu doar comunitatea internaţională a pierdut un lider important, ci şi Taiwanul a pierdut un prieten important şi apropiat. Atât Taiwanul, cât şi Japonia sunt ţări democratice, cu stat de drept, iar guvernul nostru condamnă sever acţiunile violente şi ilegale".

Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a comunicat, de asemenea oficial, "condoleanţe familiilor îndoliate şi poporului japonez, care a pierdut prim-ministrul cu cel mai lung mandat şi un politician respectat în istoria constituţională a Japoniei". Liderul de la Seul a adăugat că atentatul este "un act criminal de neiertat".

Boris Johnson a preluat pe Twitter "ştiri incredibil de triste despre Shinzo Abe" şi a apreciat că "mulţi îşi vor reaminti rolul de lider global al acestuia în vremuri lipsite de repere". "Gândurile mele sunt alături de familia şi prietenii săi şi de poporul japonez. Regatul Unit este alături de voi în acest moment întunecat şi trist", a mai scris prim-ministrul britanic.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Rafael Grossi, a reacţionat tot prin intermediul reţelei Twitter: "Profund întristat de moartea tragică a fostului prim-ministru AbeShinzo. Am fost onorat să îl cunosc şi să colaborez cu el la probleme importante pentru Japonia. Condoleanţe familiei, odihnească-se în pace".

Premierul australian Anthony Albanese a afirmat că Abe "a fost unul din cei mai apropiaţi prieteni ai Australiei pe scena internaţională" şi "un lider în regiunea indo-pacifică, unde a promovat o viziune a unei regiuni libere şi deschise. Quad (dialogul strategic între Australia, India, Japonia şi SUA - n. red.) şi Acordul Cuprinzător şi Progresist de Parteneriat Trans-Pacific sunt în multe feluri rezultatele conducerii sale diplomatice". "Abe a fost de asemenea un uriaş pe scena internaţională - un lider în G7, G20 şi la ONU. Moştenirea sa a fost una cu impact global, profundă şi pozitivă pentru Australia".

Cancelarul german Olaf Scholz a scris pe Twitter că este "înmărmurit şi profund întristat" de ştirea decesului lui Abe. "Suntem alături de Japonia în aceste momente dificile".

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter că "Japonia a pierdut un mare prim-ministru, care şi-a dedicat viaţa ţării sale şi a acţionat în vederea echilibrului lumii", iar Ministerul de Externe francez a exprimat solidaritatea deplină cu Japonia.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a deplâns moartea unui "lider vizionar" şi a calificat asasinarea lui Abe drept "şocantă" şi "extrem de îngrijorătoare".

AFP îl citează pe preşedintele rus Vladimir Putin, care a deplâns o "pierdere ireparabilă". Într-o telegramă de condoleanţe adresată mamei şi văduvei lui Abe, liderul de la Kremlin le-a transmis: "Vă doresc (...) curaj în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile". Un comunicat al preşedinţiei ruse citează şi afirmaţia şefului statului conform căreia "amintirea frumoasă a acestui om remarcabil va rămâne pe veci în inimile celor care l-au cunoscut".

"Suntem profund întristaţi de veştile care ne vin din Japonia", a declarat şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a condamnat "cât se poate de ferm acest atentat", numindu-l pe Abe "un mare patriot al Japoniei".

"Fostul premier Abe a contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor dintre China şi Japonia în timpul mandatului său. Transmitem condoleanţe la moartea sa şi păreri de rău la adresa familiei sale", a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în Japonia.

Asasinarea fostului premier nipon Shinzo Abe este o "tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut", a declarat și preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.

"Sunt şocat, revoltat şi profund întristat de vestea că prietenul meu Abe Shinzo, fostul prim-ministru al Japoniei, a fost împuşcat şi ucis în timp ce era în campanie. Aceasta este o tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut", a precizat Biden într-un comunicat.

"Chiar în momentul în care a fost atacat, el era angajat într-o activitate democratică", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri