Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat în privinţa posibilelor consecinţe "catastrofale" ale sancţiunilor occidentale pentru piaţa mondială de energie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"O utilizare mai pronunţată a politicii sancţiunilor poate antrena consecinţe încă şi mai grave, fără a exagera, poate chiar catastrofale, pentru piaţa mondială a energiei", a spus liderul de la Kremlin la o întâlnire televizată cu oficiali ruşi.

"Sancţiunile împotriva Rusiei provoacă multe pagube exact ţărilor care le impun", a mai afirmat Putin, o frază pe care o repetă adesea, observând creşterea puternică a preţurilor la energie în ţările occidentale.

Cu o zi în urmă, Putin avertizase și că ”Rusia nici nu a început încă lucrurile serioase în Ucraina”.

El şi-a exprimat satisfacţia că alte ţări producătoare de petrol rezistă cererilor occidentale de a creşte producţia de petrol pentru a compensa petrolul rus boicotat şi a împiedica o creştere a preţurilor.

Ofensiva lansată la sfârşitul lui februarie de Moscova în Ucraina a provocat o ploaie fără precedent de sancţiuni occidentale, între care un embargo asupra petrolului rusesc impus de Bruxelles şi Washington.

Moscova, în replică la sancţiunile occidentale, a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze către europeni, mereu foarte dependenţi de hidrocarburile ruseşti în pofida recentelor lor eforturi pentru diversificarea furnizorilor.

Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a atins un minim istoric în luna iunie. La acest lucru se adaugă incertitudinea tot mai mare în Germania înainte de oprirea totală, începând de luni, a gazoductului Nord Stream 1, din cauza unor lucrări de mentenanţă.

În consecinţă, preţurile la energie au crescut spectaculos, alimentând o creştere rapidă a inflaţiei care riscă să afecteze pe termenul lung consumul.

Sursa foto: Shutterstock / Mr. Tempter

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri