În ultimele zile se vorbește despre un adoptarea iminentă a unui plan Comisiei Europene prin care statele membre vor fi obligate să își reducă consumul de gaze în vederea iernii 2022-2023. Deși sună dramatic, de fapt, multe dintre regulile propuse există deja, inclusiv în legislația noastră privind planurile de urgență; singurul element revoluționar ar fi mecanismul prin care vor fi impuse de Comisie statelor membre.

Practic, planul, care urmează să fie prezentat pe 20 iulie, ar consta din două componente. Una este cea tehnică, ce prevede măsurile efective de raționalizare. A doua este cea politică – mai precis, mecanismul prin care Comisia Europeană va impune țărilor membre să aplice aceste măsuri.

Deficit de 20 de miliarde de metri cubi

Componenta tehnică constă într-o comunicare cu titlul ”Să economisim gaz pentru o iarnă mai sigură” (”Save Gas for a Safe Winter”). Un draft al acestui document obținut de wall-street.ro menționează că există riscul, din cauza reducerii sau stopării livrărilor din Rusia, ca rezervele de gaze să nu atingă până în noiembrie nivelul țintă de 80%. Simulările indică chiar că s-ar putea ca instalațiile de stocare a gazelor să fie umplute doar până la 65%.

Citește și: Ce spun specialiștii despre o raționalizare a gazelor la iarnă

Ca urmare, ar apărea pentru iarna 2022-2023, ”în condiții normale de iarnă”, un deficit de circa 20 miliarde de metri cubi. Adică de 1,7 ori consumul anual de gaze naturale al României, de aproape 3 ori consumul anual al Bulgariei sau jumătate din cel anual al Franței.

Acesta este scenariul pesimist, în care Rusia ar stopa livrările de gaze în iulie. Există și o variantă mai optimistă, în care acest lucru s-ar produce în octombrie sau chiar mai târziu.

Consumatorii casnici nu vor suferi un impact major

Impactul cel mai dramatic, avertizează draftul Comisiei, va fi asupra sectoarelor industriale care depind de gazele naturale, fie ca sursă de energie, fie ca materie primă (cum este cazul producătorilor de îngrășăminte) și nu au cum să le substituie. Consumatorii casnici, menționează documentul consultat de wall-street.ro, ”conform simulărilor făcute de Comisie, nu vor suferi un impact major în cazul unor întreruperi masive ale livrărilor din Rusia”.

Ca măsuri concrete, planul propune introducerea unei ținte (nespecificate) de reducere a cererii de gaze naturale la nivelul statelor membre începând încă din vară. Se reia ideea ca în clădirile publice, dar și în spațiile comerciale mari sau cele de birouri, temperatura maximă în sezonul rece să fie limitată la 19 grade.

Măsurile prin care ar fi ajutați marii consumatori

De asemenea, foarte important pentru mediul de afaceri, Comisia Europeană sugerează, în draftul obținut de wall-street.ro, introducerea de stimulente pentru companiile care reduc consumul sau fac tranziția la alte surse de energie. ”Susținem ideea de licitații sau proceduri de ofertare pentru a stimula reducerea consumului la consumatorii industriali, permițându-le să ofere reduceri ale consumului de gaze în schimbul unor compensări. Licitațiile și ofertele publice ar putea fi organizate la nivel trans-frontalier pentru a maximiza posibilitățile clienților care operează în mai multe state și cele ale statelor membre cu mijloace financiare reduse”.

Abia după epuizarea mecanismelor de piață, statele membre pot limita parțial sau total folosirea gazelor naturale de către anumite grupuri de consumatori care au fost identificate și definite în planurile de urgență, mai susține documentul Comisiei.

Cum vrea Comisia să impună raționalizarea

Pe lângă această comunicare, există, conform Politico, un plan pentru introducerea unui mecanism care să permită adoptarea raționalizării printr-un vot al majorității statelor membre. Altfel spus, să evite un posibil veto din partea unor guverne cum ar fi cel de la Budapesta, dar și o procedură greoaie în Parlamentul European.

Dacă acest plan va primi undă verde de la statele membre – cel mai probabil, la reuniunea miniștrilor Energie din 26 iulie -, Comisia va putea impune raționalizarea fie din proprie inițitativă, fie la cererea a cel puțin 2 țări.

Raționalizarea ar consta, în mare, în reducerea cererii de gaze cu un procent încă nespecificat din media anuală a fiecărei țări în perioada 2016-2021. Potrivit Bloomberg, procentul ar putea fi de 15%. O estimare recentă a think-tank-ului Bruegel arăta că o astfel de reducere a cererii la nivelul întregii Uniuni ar compensa oprirea completă a livrărilor rusești prin gazoducte.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri