Economia Statelor Unite ale Americii a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv, fiind afectată și de o înăsprire agresivă a politicii monetare din partea Rezervei Federale. Am discutat cu Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, despre implicațiile acestui anunț legat de economia americană.

Departamentul american al Comerțului a anunțat joi, 28 iulie, că Produsul Intern Brut a înregistrat o corecție de 0,9% în ritm anualizat în trimestrul aprilie-iunie 2022, după o scădere de 1,6% în trimestrul anterior.

”Această scădere anunțată acum arată clar riscul de recesiune în Statele Unite ale Americii, ceea ce înseamnă că ar putea urma și în Uniunea Europeană în perioada următoare. A crescut riscul de recesiune și se vede asta și în date(...) Nu înseamnă neapărat că este recesiune, ci este un semnal de alarmă, se observă că economia decelerează”, spune Adrian Codirlașu.

În momentul în care sunt înregistrate două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut, se poate spune că economia a intrat în recesiune, însă acest anunț trebuie făcut de către Biroul Național de Cercetare Economică(NBER). Mai mulți economiști internaționali, cât și administrația Biden, afirmă că economia americană nu este în recesiune, având în vedere că există o serie de indicatori favorabili.

”Autoritățile din SUA spun când începe și când se termină o recesiune. Acum nu putem spune neapărat că este recesiune, pentru că sunt alți indicatori care au crescut, piața muncii este destul de solidă în SUA(...) Ne putem aștepta ca, în urma acestui anunț, Rezerva Federală a SUA să fie mai rezervată în ceea ce privește creșterea dobânzilor de politică monetară. De asemenea, celelalte bănci centrale vor prefera o inflație mai mare decât o recesiune, ceea ce va însemna că vom avea această inflație mult mai mult timp decât ne așteptam, dacă vrem să trecem peste posibila recesiune”, subliniază Codirlașu.

El adaugă faptul că, dacă se va declanșa recesiunea în Uniunea Europeană, România nu va scăpa neafectată, având în vedere strânsele relații economice pe care le avem în interiorul blocului comunitar, inclusiv românii plecați în aceste țări, care trimit bani acasă. El consideră că o absorție a fondurilor europene cât mai bună ne-ar ajuta să luptăm cu atenuarea unei posibile recesiuni, însă din păcate, țara noastră nu are un istoric prea bun în această direcție.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri