După Europa, țările asiatice dependente de gazele rusești ar putea fi următoarele ținte ale șantajului energetic al Kremlinului.

Compania Sakhalin Energy, controlată de Gazprom, le-a cerut clienților săi de gaz natural lichefiat (LNG) să facă toate plățile printr-o bancă din Moscova și negociază pentru ca plățile să nu mai fie efectuate în dolari, scrie Reuters. Ar fi totuși vorba despre o sucursală din Rusia a unei bănci europene.

Sakhalin Energy deține Sahalin-2, unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare a gazelor și petrolului, al cărui principal client pentru exportul de LNG este Japonia. China și Coreea de Sud cumpără și ele volume mai mici de gaz rusesc de aici.

Statistic: Countries with largest liquefied natural gas (LNG) export capacity in operation worldwide as of 2021 (in million metric tons per year) | Statista
Find more statistics at Statista

Compania consta într-o asociere între Gazprom (acționar majoritar), Shell, Mitsubishi și Matsui. La sfârșitul lunii iunie, Vladimir Putin a decis să naționalizeze Sakhalin Energy, după ce Shell și-a anunțat intenția de a ieși din proiect, ca urmare a invadării Ucrainei. Kremlinul a folosit drept pretext sancțiunile occidentale.

Momentan, Moscova nu a anunțat nimic precis privind compania care va prelua activele Sakhalin Energy, menținând incertitudinea pe piață. Acționarii niponi au declarat că nu vor să se retragă, în ciuda naționalizării proiectului, dată fiind importanța acestuia.

Japonia și Coreea de Sud au nevoie de gazul rusesc

Miza este Sahalin-2, care reprezintă circa 4% din producția globală de gaz natural lichefiat, vital pentru Japonia. Țara asiatică a devenit cel mai mare importator mondial de LNG și dependența sa de această sursă de energie a crescut în ultimii zece ani, după ce dezastrul de la Fukushima a dus la eliminarea treptată a sectorului nuclear. Importurile de gaz rusesc, bazate pe contracte pe termen lung cu prețuri avantajoase, sunt vitale pentru guvernul de la Tokyo, care nu are momentan alternative viabile, scrie Financial Times.

Și Coreea de Sud este într-o situația inconfortabilă, circa 6% din importurile sale de LNG având ca sursă Sahalin-2 – față de 9% pentru Japonia. Ambele țări se așteaptă să li se impună, în prima fază, plata în ruble, așa cum s-a întâmplat cu clienții europeni ai Gazprom.

Sursa foto: Shell.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri