Un segment desprins din racheta spaţială chineză lansată duminica trecută a efectuat o intrare necontrolată în atmosfera Pământului şi s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian, a anunţat agenţia spaţială a Chinei, însă mai mulţi oficiali americani le-au reproşat autorităţilor de la Beijing că nu au partajat cu alte ţări informaţiile despre această prăbuşire potenţial periculoasă.

Într-un comunicat publicat pe contul său de pe platforma online WeChat, Agenţia spaţială chineză a dezvăluit coordonatele zonei în care s-a produs impactul: în Marea Sulu, la aproximativ 57 de kilometri depărtare de coastele estice ale insulei filipineze Palawan, scrie Agerpres.

"Cea mai mare parte a dispozitivelor au fost distruse" în timpul reintrării în atmosferă, a declarat agenţia chineză, referindu-se la racheta ce a fost utilizată duminica trecută pentru a lansa cel de-al doilea dintre cele trei module de care China are nevoie pentru a completa viitoarea sa staţie spaţială, ce ar trebui să devină complet funcţională până la sfârşitul acestui an.

Reintrarea în atmosferă a rachetei chineze fusese anunţată cu câteva ore mai devreme de armata americană.

"Comandamentul Forţei Spaţiale confirmă că racheta Long March-5B a Republicii Populare Chineze şi-a făcut reintrarea în atmosferă deasupra Oceanului Indian pe 30 iulie" la ora 16:45 GMT, a anunţat armata americană pe Twitter.

Agenţia spaţială malaeziană a precizat la rândul ei că a detectat mai multe fragmente desprinse din fosta rachetă chineză în timp ce ardeau în atmosferă înainte să se prăbuşească în Marea Sulu, la nord-est de Insula Borneo.

"Deşeurile desprinse din rachetă au luat foc în timp ce intrau în spaţiul aerian terestru, iar deşeurile în flăcări au traversat spaţiul aerian malaezian, fragmentele putând fi detectate în mai multe zone, mai ales când au traversat spaţiul aerian de deasupra statului Sarawak", a precizat agenţia malaeziană.

Racheta Long March-5N nu a fost concepută pentru a-şi controla coborârea de pe orbită, fapt care, la fel ca în cazul lansărilor precedente chineze, a suscitat un val de critici.

China "nu a oferit informaţii precise despre traiectoria rachetei sale Long March-5B", a declarat sâmbătă pe Twitter directorul NASA, Bill Nelson.

"Toate naţiunile care desfăşoară activităţi spaţiale ar trebui să respecte o serie de practici exemplare", pentru că prăbuşirea unor obiecte având o astfel de talie "prezintă riscuri importante de a provoca pierderi umane sau materiale", a adăugat oficialul american, subliniind că partajarea de informaţii este "esenţială" pentru "o utilizare responsabilă a spaţiului, pentru a asigura securitatea persoanelor aflate pe Terra".

Reintrarea în atmosferă a unui vehicul spaţial degajă o cantitate imensă de căldură şi provoacă fricţiuni cu aerul, iar fragmentele sale pot atunci să ardă şi să se dezintegreze, însă modulele mai mari, precum Long March-5B, prezintă riscul de a nu fi distruse integral în aer.

Deşeurile astfel rezultate pot să ajungă la suprafaţa Pământului şi să provoace pagube sau să facă victime omeneşti, deşi acest risc este scăzut, întrucât 70% din planeta noastră este acoperită de apă.

În 2020, deşeurile rezultate în urma reintrării în atmosferă a unei alte rachete din gama Long March s-au prăbuşit în sate din Coasta de Fildeş, provocând pagube materiale, dar fără să facă răniţi.

China a investit miliarde de dolari de mai multe decenii în programul său spaţial.

Staţia spaţială chineză, Tiangong, este considerată una dintre bijuteriile acestui program.

China a trimis primul ei astronaut în spaţiu în anul 2003. Gigantul asiatic a plasat la începutul anului 2019 un vehicul robotizat pe faţa ascunsă a Lunii, realizând atunci o premieră mondială. În 2021, aceeaşi ţară a reuşit să asolizeze un robot pe planeta Marte şi intenţionează să trimită oameni pe Lună în jurul anului 2030.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri