Deși învăluită în mister și neanunțată oficial, vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, amplifică tensiunile între China și SUA, ambele părți transmițând mesaje care frizează tot mai mult limita tonului diplomatic, în care se avertizează reciproc cu privire la consecințele unei astfel de vizite.

Astfel, vizita efectivă ar putea să aibă loc chiar pe data de 2 august, dar, așa cum se întâmplă în cazul evenimentelor diplomatice cu un profil ridicat de complexitate, opinia publică ar putea să nu afle acest lucru decât în momentul în care evenimentul ar urma să înceapă.

Între timp, însă, China a anunțat deja că nu va sta cu mâinile în sân în cazul în care vizita va fi dusă la bun sfârșit, în vreme ce grupările navale americane ce includ portavioane au început deja să se adune în zonă de o manieră care arată că Nancy Pelosi ar putea ajunge, într-adevăr, în Taiwan.

Drept dovadă, chinezii au ridicat deja de la sol avioane de luptă aproape de așa-numita „linie mediană” care separă strâmtoarea Taiwan, într-o demonstrație de forță menită să le arate americanilor cu ce s-ar putea confrunta.

Conștientă de pericolul latent care planează asupra zonei, populația de 23 de milioane de locuitori a Taiwanului este într-o mare măsură pregătită în eventualitatea unui război, atât psihologic, dar și din punct de vedere al adăposturilor în care oamenii se pot ascunde, atât buncăre construite special, cât și spații subterane, cum ar fi parcările subterane, sistemul de metrou și centrele comerciale subterane.

Capitala Taipei are de altfel peste 4.600 de astfel de adăposturi care pot găzdui aproximativ 12 milioane de persoane, adică o capacitate mai mare de peste patru ori decât populația sa.

Acestea nu reprezintă însă decât o parte din pregătirile care se fac în cazul unei invazii pe care mulți o consideră iminentă și pe care o aseamănă cu invazia Rusiei în Ucraina.

Astfel, populației i s-au înmânat pliante cu instrucțiuni privind apărarea în caz de război, după cum arată publicația Axios, în vreme ce mulți civili au semnat deja pentru cursuri de apărare destinate populației.

Este important de amintit, de asemenea, că Taiwanul vine după Han Kuang, recent încheiatul exercițiu militar care se desfășoară în fiecare an începând din 1984 și care implică toate ramurile armatei din Taiwan - inclusiv forțele de rezervă, cu scopul de a îmbunătăți capacitățile generale de apărare.

Sursa foto: Shutterstock / 19860megaTribe

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri