Agenţia spaţială americană NASA a dat publicităţii o rară şi uluitoare imagine a unei galaxii care se află la o distanţă de 500 de milioane de ani lumină, galaxia Cartwheel ("Roata de car"), ale cărei inele se disting cu o claritate fără precedent datorită noului telescop spaţial James Webb, informează AFP, citat de Agerpres.

Ca şi Calea Lactee, astronomii cred că galaxia Cartwheel a fost cândva o galaxie în formă de spirală. Însă forma actuală s-ar datora unui eveniment spectaculos: ciocnirea cu o altă galaxie mai mică.

Ulterior, din centrul coliziunii s-au format două inele, similare ondulaţiilor în cercuri concentrice provocate de o piatră aruncată în apă. De aici numele său evocator - Roata de car.

Primul inel, situat mai aproape de centru, este foarte luminos, iar al doilea, aflat la exterior, se extinde de 440 de milioane de ani. În timpul expansiunii sale, acest inel loveşte gazul din jur, declanşând formarea stelelor.

Această galaxie a fost observată anterior de telescopul spaţial Hubble, însă acum, datorită capacităţilor în infraroşu ale telescopului James Webb, au fost dezvăluite detalii noi, ascunse până în prezent, ce pot fi văzute dincolo de o cantitate mare de praf.

Imaginea compozită, rezultată din observaţiile realizate cu două instrumente ştiinţifice ale telescopului, include de asemenea alte două galaxii mai mici, precum şi multe altele în fundal.

Galaxia Cartwheel se află încă într-o stare "de tranziţie", a indicat NASA într-un comunicat. Telescopul James Webb "ne oferă o perspectivă asupra stării actuale (a galaxiei), dar ne oferă totodată o idee şi despre ce s-a întâmplat cu ea în trecut şi despre cum va evolua în viitor".

Telescopul James Webb, o bijuterie a ingineriei care a costat 10 miliarde de dolari, a fost lansat în spaţiu în urmă cu aproximativ şapte luni şi se află la o distanţă de circa 1,5 milioane de kilometri de Pământ.

Sursa foto: NASA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri