Invazia Ucrainei de către Rusia a redirecționat livrările de energie în întreaga lume și un rezultat a fost că SUA trimit acum mai mult gaz către Europa cu vaporul decât Rusia prin conducte, relatează BusinessInsider.

Din 1967, conductele Gazprom din Siberia de Vest și peninsula Yamal au livrat cantități uriașe de gaz în Europa, dar situația s-a schimbat în ultimele luni. În condițiile în care conflictul din Ucraina nu dă semne de relaxare și UE se confruntă cu o criză energetică istorică, SUA au intervenit ca furnizor de energie de urgență.

În iulie, gazul natural lichefiat din SUA a reprezentat 13% din totalul intrărilor în Europa, comparativ cu 10% din conductele rusești. Conductele din Norvegia au fost cea mai importantă sursă de gaze către continent, în timp ce alte surse includ conductele din Africa de Nord și aprovizionarea cu gaz natural lichefiat din Qatar, precum și producția internă.

În ultimele șase luni, prețurile angro la gaze în Europa s-au triplat, deoarece Moscova continuă să restrângă fluxurile de gaze naturale. Gazprom, invocând probleme tehnice, a redus livrările de gaze naturale Nord Stream 1 către Germania la 20%, de la 40%.

Comisia Europeană a declarat că 12 state membre suferă fluxuri reduse sever și că o mână de națiuni au fost blocate complet. Chiar în această săptămână, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Letonia.

În condițiile în care livrările de gaz au fost reduse, țările de pe Bătrânul Continent s-au orientat către importul de motorină, dar tot din Rusia. Importurile de motorină rusească în Europa au crescut cu 23% față de acum un an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri