Secretarul general al ONU Antonio Guterres cere impunerea unor taxe speciale pentru companiile de petrol și gaze, care au dat dovadă de o „lăcomie grotească” profitând de criza apărută pe fondul conflictului din Ucraina, împovărând și mai mult categoriile vulnerabile de oameni, relatează BBC.

Comentariile sale vin în contextul în care creșterea prețurilor la energie declanșată de războiul din Ucraina a generat profituri record pentru companiile din industriei.

Antonio Guterres a spus că este „imoral” ca firmele să profite de pe urma crizei. În timp ce gospodăriile se confruntă cu facturi mai mari la energie, companiile culeg beneficiile, mai notează BBC.

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a înrăutățit deficitul global de petrol și gaze, perturbând accesul la resursele din Rusia, un furnizor major, și ducând la creșterea prețurilor.

British Petroleum BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani, în timp ce profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un record.

Împreună, patru dintre cele mai mari firme energetice - Exxon, Chevron, Shell și TotalEnergies - au câștigat aproape 51 de miliarde de dolari în cel mai recent trimestru - aproape dublu față de ce au câștigat în aceeași perioadă a anului trecut.

„Această lăcomie grotească îi pedepsește pe cei mai săraci și vulnerabili oameni. Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini cei mai vulnerabili oameni în aceste vremuri dificile”, a declarat Antonio Guterres.

Luna trecută, Regatul Unit a aprobat o „taxă excepțională” de 25% asupra firmelor energetice, o taxă unică despre care guvernul spune că va strânge aproximativ 25 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la compensarea facturilor tot mai scumpe la energie ale gospodăriilor britanice. Alte țări, precum Italia, au impus măsuri similare.

De cealaltă parte, parlamentarii francezi au respins recent o astfel de măsură, în timp ce în SUA nu există suficientă forță politică pentru a încuraja astfel de măsuri, în ciuda unei propuneri de impozitare venită din partea unor membri ai Congresului.

Frank Macchiarola, vicepreședinte senior al grupului de lobby pentru petrol și gaze, Institutul American de Petrol, a spus că cererile pentru o taxă excepțională sunt greșite.

"Politicienii ar trebui să se concentreze pe creșterea aprovizionării cu energie și pe reducerea costurilor pentru americani. Impunerea de noi taxe asupra industriei noastre va face exact invers și va descuraja doar investițiile într-un moment în care este cea mai mare nevoie", a spus oficialul american.

Totuși, Antonio Guterres a avertizat că prețurile ridicate ale energiei ar avea consecințe ample, deoarece gospodăriile și guvernele din întreaga lume cedează sub presiune.

„Multe țări în curs de dezvoltare – care se îneacă în datorii, fără acces la finanțare și care se luptă să se recupereze din pandemia de Covid-19 – sunt cu un pas în prăpastie. Deja vedem semnele de avertizare ale unui val de tulburări economice, sociale și politice care nu ar lăsa nicio țară neatinsă”, a mai spus șeful ONU.

Invazia Ucrainei de către Rusia a redirecționat și livrările de energie în întreaga lume, iar un rezultat a fost că SUA trimit acum mai mult gaz către Europa cu vaporul decât Rusia prin conducte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri