Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba şi-a manifestat ''indignarea'' după ce organizaţia Amnesty International a acuzat armata ucraineană că pune în pericol civilii prin amplasarea de trupe în zone rezidenţiale în războiul provocat de agresiunea rusă.

Armata ucraineană stabileşte baze militare în şcoli şi spitale şi lansează atacuri din zone populate, o tactică ce încalcă dreptul umanitar internaţional, semnalează Amnesty International într-un raport redactat după vizite efectuate între lunile aprilie şi iulie pe frontul din estul Ucrainei, scrie Agerpres.ro.

''Am documentat un tipar al forţelor ucrainene de a pune în pericol civilii şi de a încălca legile războiului când acţionează în zone populate'', remarcă în document secretara generală a acestei organizaţii, Agnes Callamard.

Ucraina acuză Amnesty International că preia ”propaganda rusească”

Aceste constatări au generat reacţii vehemente din partea oficialilor ucraineni, care au acuzat Amnesty International inclusiv că preia ''propaganda'' rusească.

''Sunt indignat, la fel ca şi voi, de raportul Amnesty International. Îl consider injust'', a spus într-un mesaj video pe Facebook ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Acesta a susţinut că Amnesty International ''creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara ca a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare''.

''Încetaţi să creaţi această realitate falsă, în care toată lumea este puţin vinovată pentru ceva şi începeţi să relataţi sistematic adevărul despre ceea ce Rusia reprezintă cu adevărat astăzi!'', a indicat ministrul Kuleba.

Cu puţin timp înaintea mesajului acestuia, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a susţinut că ''vieţile oamenilor'' sunt ''prioritare'' şi că populaţia oraşelor din proximitatea liniei frontului sunt evacuate, el acuzând Amnesty de participare la o ''campanie de dezinformare şi propagandă'' ce validează argumentele Kremlinului.

În timp ce a criticat tacticile armatei ucrainene, Amnesty a subliniat pe de altă parte că acestea ''nu justifică în niciun caz atacurile ruse orbeşti'' care au lovit populaţia civilă.

De la începutul agresiunii lansate pe 24 februarie, Rusia a acuzat în mod repetat Ucraina că amplasează trupe şi armament în zone locuite şi foloseşte astfel populaţia ca scuturi umane pentru a putea acuza Rusia că atacă ţinte civile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri