Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au decis să consolideze cooperarea energetică şi economică în urma întrevederii lor la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, a indicat Kremlinul într-un comunicat

Cei doi lideri s-au pus de acord pentru "consolidarea schimburilor comerciale" între ţările lor şi să "vină în întâmpinarea aşteptărilor mutuale în domeniul economiei şi energiei", potrivit unei declaraţii comune, adoptată de Putin şi Erdogan, publicată de Kremlin.Ei au pledat în special pentru aplicarea unor "măsuri concrete" pentru întărirea cooperării în domeniile transportului, agriculturii, industriei şi finanţelor, precum şi în cel al turismului, potrivit aceleiaşi surse.

Din punct de vedere politic, cei doi lideri au subliniat "importanţa crucială a relaţiilor sincere, deschise şi de încredere între Rusia şi Turcia pentru a asigura stabilitatea regională şi internaţională", precizează comunicatul.

În debutul întâlnirii lor în staţiunea balneară rusă Soci, preşedintele rus i-a mulţumit omologului său turc pentru eforturile sale care i-au permis să găsească un acord între Moscova şi Kiev cu privire la deblocarea livrărilor de cereale ucrainene din porturile ucrainene la Marea Neagră.

În finalul întrevederii lor, cei doi preşedinţi s-au pus de acord ca livrările de gaze ruseşti către Turcia să fie "parţial plătite în ruble", a anunţat presei vicepremierul rus Aleksandr Novak, salutând prin aceasta o "nouă etapă şi noi oportunităţi".

Ce a obținut Erdogan de la Putin

Erdogan afirmase deja vineri că speră ca întrevederea sa cu Vladimir Putin să permită "deschiderea unei pagini foarte diferite în relaţiile" ruso-turce.

Preşedintele turc spusese de asemenea că vrea să vorbească cu omologul său rus despre Siria, unde Ankara ameninţă să lanseze o operaţiune militară împotriva grupurilor kurde pe care le califică drept 'teroriste' şi la care Moscova se opune.

"Discutarea cu această ocazie a evoluţiilor în Siria va permite calmarea regiunii. Solidaritatea noastră în lupta împotriva terorismului este foarte importantă", a subliniat Erdogan.

Preşedintele turc mai spusese de altfel că vrea să se asigure că construcţia centralei nucleare din Akkuyu (sudul Turciei) de către compania nucleară rusă Rosatom va respecta "calendarul stabilit", în timp ce un litigiu riscă să provoace întârzieri în realizarea acestui mega-proiect.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri