După ce rușii au atacat cu rachete în zona din apropierea centralei de la Zaporojie, Energoatom, compania de energie nucleară gestionată de statul ucrainean transmite semnale de alarmă. Oficialii au declara că există un „risc serios” privind funcționarea în siguranță a centralei, anunță Kyiv Independent.

Centrala nucleară a fost ocupată de forțele ruse de la începutul lunii martie. Potrivit companiei, grevele Rusiei au oprit una dintre unitățile de putere funcționale, în timp ce o protecție de urgență a unei alte unități a fost activată. De asemenea, bombardarea Rusiei a deteriorat grav o unitate de azot-oxigen și „clădirea auxiliară combinată”, lăsând riscurile unei scurgeri de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive, a spus Energoatom, adăugând că personalul ucrainean al uzinei continuă să lucreze la fața locului pentru a asigura siguranta operatiei.

„În urma bombardării, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară comună au fost serios avariate. Există încă riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă, iar pericolul de incendiu este de asemenea mare”, au transmis oficialii ucraineni, după cum notează publicația pravda.com.

În prezent, centrala nucleară de la Zaporojie funcționează cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu. Unitatea se află în pericol din cauza rușilor, care o folosesc ca scut împotriva ucrainenilor.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, folosită ca scut de ruși

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuzase luni Rusia că foloseşte această centrală, cea mai mare din Europa, "ca bază militară pentru a trage asupra ucrainenilor, ştiind că aceştia nu pot riposta pentru că riscă să lovească un reactor nuclear sau deşeuri puternic radioactive''.

"Aceasta duce noţiunea de scut uman la un nivel complet diferit şi teribil", adăugase el, insistând ca AIEA să aibă acces la centrală.

În 2021, centrala din Zaporojie a furnizat 20% din producţia anuală de energie electrică a Ucrainei şi 47% din cea produsă de centralele nucleare ale ţării.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri