Belaruşii vor opune o rezistenţă puternică dacă Minskul trage ţara în războiul declanşat de Rusia contra Ucrainei, a dat asigurări lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, potrivit agenția DPA, citată de Agerpres.

''Mişcarea noastră partizană va sabota acest lucru. Ordinele vor fi refuzate. Sau soldaţii belaruşi se vor preda atunci şi acolo'', a declarat Tihanovskaia într-un interviu pentru agenţia de presă germană.

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, şi-a proclamat victoria în alegerile din 9 august 2020, un scrutin contestat de opoziţie şi care a dus la o revoltă fără precedent în Belarus. Uniunea Europeană şi SUA nu îl recunosc pe Lukaşenko ca preşedinte legitim, mulţi considerând că adevăratul câştigător al acelor alegeri este Svetlana Tihanovskaia.

Totuşi, deşi în Belarus au avut loc numeroase demonstraţii de amploare, ele au fost stopate printr-o campanie de reprimare împotriva opozanţilor pro-democraţie, militanţilor pentru drepturile omului, sindicatelor şi jurnaliştilor independenţi.

''Lukaşenko este un colaborator. El a târât Belarusul în acest război şi pentru ca Rusia să îl menţină la putere el face acum orice i se cere'', a subliniat Tihanovskaia.

Belarusul nu s-a alăturat oficial războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Totuşi, la scurt timp după începerea invaziei ruse în februarie, Lukaşenko a recunoscut că rachete ruseşti au fost lansate de pe teritoriul belarus, peste frontieră, în Ucraina.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri