Parlamentul din Transnistria intentioneaza sa ofere libertate fiscala marilor investitori, ca sa incurajeze crearea de locuri de munca in tara care nu recunoscuta oficial, situata intre Moldova si Ucraina.
Transnistria era regiunea cea mai industrializata din fosta republica sovietica Moldova, iar legislativul vrea ca s-o transforme in cel mai nou paradis fiscal din Europa pentru oricine are de investit sume mai mari de 5 milioane de euro, ca sa incurajeze dezvoltarea capitalismului in aceasta tara, sustine Tiraspol Times, potrivit NewsIn.

Parlamentul transnistrean ofera libertate fiscala oricui care poate crea 100 de locuri de munca si este dispus sa investeasca 5 milioane de euro in propria sa afacere intr-un cadru de zece ani, adauga Tiraspol Times

Potrivit legislatiei actuale, companiile sunt scutite de plata impozitului pe profit, daca se angajeaza sa investeasca 10 milioane de euro in productie si sa angajeze cel putin 150 de personae, intr-un interval de zece ani. In ultimii doi ani care au trecut de la adoptarea acestei legi, nicio companie nu s-a calificat pentru scutirea fiscala, iar legislativul din Transnistria a decis sa propuna o noua treapta.

Potrivit noilor amendamente, companiile care au activitati innovative beneficiaza de o reducere la jumatate a pragului pentru scutirea de impozit pe profit, iar numarul locurilor de munca pe care trebuie sa le creeze o companie ca sa obtina facilitatea fiscala a scazut de la 150 la 100.

Reformele au fost propuse de Evgheni Sevciuc, membru al parlamentului transnistrean si liderul al partidului reinnoirii. Presedintele Comisiei pentru politica economica, buget si finante a parlamentului din Transnistria, Mihail Burla a spus ca legea va crea noi locuri de munca si va contribui la modernizarea tehnologica a economiei Transnistriei, potrivit Tiraspol Times.

Optimismul membrilor parlamentului transnistrean nu este insa impartasit de toata lumea, deoarece multi considera ca neintelegerile cu Moldova reprezinta un obstacol in calea interesului investitorilor.

“Atragerea de investitii straine poate fi conceputa doar dupa ce vom fi devenit o republica recunoscuta oficial pe plan international”, scrie unul dintre ziarele de opozitie ale Transnistriei, denumit “Omul si drepturile lui”, citat de Tiraspol Times.

Membrii comitetului pentru politica economica, buget si finante ai parlamentului transnistrean au trimis spre aprobarea parlamentului amendamentele la codul fiscal pentru corporatii. “Consideram ca legea va sustine dezvoltarea noilor tehnologii si va accentua capacitatea de competitivitate a companiilor noastre”, a spus cel mai tanar membru al parlamentului transnistrean, spune parlamentarul Victor Guzun, citat de Tiraspol Times.

In conformitate cu legislatia actuala, adoptata in 2005, una dintre prioritatile statului este incurajarea tehnologiilor innovative. Transnistria dispune de forta calificata de munca platita cu unele dintre cele mai mici salarii din Europa, pe care, multumita infrastructurii bune de transport si situarii geografice din punct de vedere central in estul Europei, o exporta in cele 99 de tari ale lumii, se spune in articolul din Tiraspol Times.

La suprafata, fosta Uniune Sovietica traieste inca in Transnistria, unde secera si ciocanul mai reprezinta inca un simbol traditional, iar statuia lui Lenin nu a fost data jos, arata Tiraspol Times. Dar partidul comunist a obtinut doar 8% din voturile electoratului la ultimele alegeri si comunismul a fost inlocuit in Transnistria cu reforma pietei, precizeaza publicatia citata.

Refomele au inceput in 2001 in Transnistria, sustine publicatia citata. Companiile industriale au fost privatizate, iar Transnistria are una dintre cele mai deschise si liberalizate legi de investitii si chiar o mica bursa de valori la Tiraspol, spune ziarul transnistrean. In ultimii patru ani, au fost privatizate 120 de intreprinderi transnistreene, potrivit informatiilor oficiale guvernamentale, preluate de Tiraspol Times.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri