Un incendiu care s-a declanşat chiar în mijlocul unei slujbe într-o biserică din Cairo s-a soldat cu 41 de morţi, îndoliind cea mai importantă comunitate creştină din Orientul Mijlociu, estimată la 10-15 milioane de egipteni.

Biserica coptă egipteană a anunţat "41 de morţi şi 14 răniţi" citând "surse din cadrul Ministerul Sănătăţii", într-un comunicat postat pe contul său de Facebook, notează Agerpres.ro.

Acest incendiu a cărui origine încă nu a fost stabilită a fost izolat, potrivit autorităţilor. El s-a produs în biserica Abu Sifin din cartierul popular Imbaba, numită după Sfântul Mercurie din Cezareea, venerat de copţi.

Sursa Video: Youtube

"Am mobilizat ansamblul serviciilor statului pentru ca toate măsurile să fie luate", a reacţionat imediat preşedintele Abdel Fattah al-Sissi pe contul său de Facebook.

Parchetul a anunţat deschiderea unei anchete şi a trimis la faţa locului o echipă pentru a stabili motivele izbucnirii incendiului, în timp ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că a trimis mai multe ambulanţe la faţa locului.

Preşedintele Sissi a anunţat, de asemenea, că a prezentat "condoleanţe la telefon" lui Tawadros al II-lea, şeful comunităţii creştine din Egipt din 2012.

De atunci, biserica coptă ortodoxă s-a implicat mai mult pe scena politică, sub conducerea lui Tawadros al II-lea, susţinător declarat al lui Sissi, primul preşedinte egiptean care asistă în fiecare an la slujba de Crăciun, în timp ce predecesorii săi trimiteau reprezentanţi.

Egiptul, gazdă a incendiilor

În megalopolisul tentacular Cairo, unde milioane de egipteni trăiesc în cartiere supraaglomerate, incendiile accidentale nu sunt rare. La modul mai general, Egiptul, care are infrastructuri învechite şi prost întreţinute, se confruntă cu regularitate cu incendii criminale în diferite provincii.

În martie 2021, cel puţin 20 de persoane au murit într-un incendiu dintr-o uzină textilă în suburbiile din estul Cairo. În 2020, două incendii în spitale i-au costat viaţa pe 14 pacienţi care sufereau de COVID-19.

Deşi numeroşi, copţii se consideră ţinuţi departe de numeroase posturi publice şi deplâng o legislaţie care este foarte constrângătoare pentru construcţia de biserici şi mult mai accesibilă pentru moschei.

Subiectul este unul sensibil şi militantul copt pentru drepturile omului Patrick Zaki a petrecut recent 22 de luni în detenţie pentru "difuzarea de informaţii false" din cauza unui articol care denunţa încălcări ale drepturilor creştinilor în Egipt.

Copţii au suferit represalii din cauza islamiştilor, în special după răsturnarea de către Sissi în 2013 a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, biserici, şcoli şi case fiind incendiate.

Actualul preşedinte Abdel Fattah al-Sissi a numit însă recent, pentru prima dată în istorie, un judecător copt în fruntea Curţii constituţionale.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri