Criza nucleară de la Zaporojie nu este rezultatul unor incidente haotice, ci un plan complex al Kremlinului de a fura practic curentul produs de cea mai mare centrală atomoelectrică din Europa, scrie Wall Street Journal.

Rusia plănuiește o anexare – dar nu atât teritorială, cât în termeni de utilități – la Zaporojie. Acesta este verdictul atât al oficialilor ucraineni, cât și al experților internaționali în energie nucleară consultați de Wall Street Journal. Tirurile din jurul centralei, inițiate, cel mai probabil, de forțele rusești, vizează de fapt distrugerea infrastructurii din zonă și tăierea alimentării cu energie electrică a sudului Ucrainei.

Practic, în acest moment la Zaporojie mai există o singură linie de alimentare cu electricitate funcțională, celelalte trei fiind distruse. Între timp, specialiștii operatorului rus Rosatom vor să redirecționeze producția de curent electric a centralei către teritoriile ocupate și, în final, să o integreze în sistemul energetic rusesc.

De ce nu închid rușii centrala de la Zaporojie

"Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea", a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin. "Când ultima linie de alimentare va fi debranşată, centrala va primi curent de la generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil".

Rușii nu pot închide pur și simplu centrala, afirmă specialiștii, pentru că ar fi prea dificil de repornit – mai ales că personalul e deficitar. Înainte de invazie, la Zaporojie lucrau 11.000 de oameni. Ce pot face este să o debranșeze treptat de la rețeaua ucraineană și să o lege la cea rusească. Electricitatea produsă aici ar putea fi redirecționată spre Rusia și chiar exportată de Kremlin, în contextul crizei energetice globale.

/p>

Cel mai mare furt de curent din istorie

”Ar fi cel mai mai mare furt de curent din istorie, a declarat pentru WSJ Thomas Popik, președintele Foundation for Resilient Societies,. ”Aceste atacuri sunt special gândite pentru a produce daune fără să distrugă complet”.

Oficialii ruși nu au lăsat să planeze dubii asupra intenției de a anexa centrala. Ei au respins ferm cererile internaționale de a reda Ucrainei controlul centralei atomice și au acuzat Kievul pentru bombardamentele din zonă.

Citește și: Cum s-a deconectat Ucraina de la rețeaua rusească de energie cu 4 ore înaintea invaziei. CEO: ”Unul dintre cele mai complexe procese inventate de omenire”

''Nu şi din nou nu'', a spus Konstantin Kosacev, vicepreşedinte al camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei. Acelaşi refuz a fost exprimat şi de preşedintele comisiei de politică externă a Dumei de Stat, Leonid Sluţki, care în plus a acuzat Ucraina de ''terorism nuclear''.

Centrala nucleară de la Zaporojie produce electricitate cât toată România

Centrala de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și una dintre cele mai mari din lume. Poate produce până la 5.700 MW – adică cât toată producția de energie electrică a României.

Confiscarea sa de către Rusia, spun specialiștii, va transmite o undă de șoc pe piața energiei. Practic, Ucraina, în loc să devină un exportator de electricitate în Europa, așa cum își propusese, va ajunge dependentă de importurile de energie electrică din UE, unde aceasta tocmai a atins prețuri record.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri