Cererea pentru credite ipotecare s-a redus mai ales din cauza scaderii increderii clientilor persoane fizice in piata imobiliara, spune Reuters, dar bancile care au participat la sondajul facut de BCE sunt optimiste cu privire la evolutia acestui sector in trimestrul al doilea din 2007, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Dezvoltarea pietelor imobiliare a incetinit in Spania si Irlanda, iar acest lucru a determinat scaderea apetitului pentru credite ipotecare, desi statisticile Bancii Centrale Europene (BCE) nu indica o scadere nationala, arata raportul BCE cu rezultatele din aprilie 2007 pentru evolutia sistemului bancar din zona euro, din primele trei luni ale anului. Raportul anterior privitor la evolutia sistemului bancar a fost publicat in ianuarie.

Banca Centrala Europeana a urcat costurile imprumuturilor de la 3,5%, la 3,75%, iar analistii estimeaza ca prezentarea conditiilor economice din zona euro facuta joi de catre presedintele BCE contine indicii privitoare la cresterea dobanzii cheie in zona euro pana la 4%, in iunie.

Bancile care au participat la acest sondaj au relaxat standardele de credite pentru toate cele trei tipuri de credite la care s-a referit sondajul BCE: credite pentru clientii persoane juridice, credite ipotecare si credite pentru persoane fizice. Motivul principal care a generat relaxarea standardelor de imprumut a fost competitia, nu o ameliorare a bonitatii celor fac imprumuturi sau prognozei economice pozitive, spune Reuters.

Citeste si:

Relaxarea standardelor de imprumut a provenit mai ales din ieftinirea ratelor pentru clinetii cu grad mediu de risc si din prelungirea perioadei in care poate fi platit creditul pentru unele credite, arata Reuters.

Bancile au indicat o cerere puternica pentru credite corporate, alimentata de cererea din partea companiilor care vor sa finanteze preluari si investitii. Consumul casnic a fost caracterizat de cumpararea de bunuri cu o durata de viata mai mare de trei ani.

Bancile estimeaza ca standardele de credite vor continua sa scada, iar cererea puternica de credite printre companii va ramane solida, arata Reuters. Raportul BCE a fost facut pe baza raspunsurilor primite din partea a 89 de banci care reprezinta industria.