Inflatia anuala din Ungaria a scazut de la 9% in martie la 8,8% in aprilie, cea mai mare crestere a preturilor fiind inregistrata in ultimul an la electricitate, combustibili si alimente, potrivit statisticilor publicate de biroul ungar de statistica (KSH).

Inflatia lunara a fost in aprilie de 0,5%, in scadere fata de luna anterioara, cand s-a inregistrat o crestere lunara a preturilor de consum de 0,8%. Inflatia anuala de baza (core) a scazut usor de la 6% in martie la 5,9% in aprilie, potrivit NewsIn.

Preturile care au crescut cel mai mult in ultimele 12 luni in Ungaria au fost cele la electricitate, gaz si alti combustibili (cu 31,9% in intervalul aprilie 2006 - aprilie 2007, dar in scadere cu 0,7% in aprilie fata de martie), urmate de preturile alimentelor (crestere anuala de 12,2% si crestere lunara de 1%). Preturilor bunurilor de folosinta indelungata au scazut in ultimul an cu 1,3% si au stagnat fata de martie, spun datele publicate de KSH.

Serviciile din Ungaria s-au scumpit cu 0,4% in aprilie fata de martie si cu 7,3% raportat la aceeasi luna a anului trecut, iar preturile produselor din categoria imbracaminte si confectii au urcat cu 2,1% in aprilie fata de luna anterioara si cu 1,3% fata de aprilie 2006. Produsele din segmentul bauturi alcoolice si tutun s-au scumpit cu 0,2% in aprilie si cu 7,2% in ultimele 12 luni, potrivit datelor statistice publicate vineri in tara vecina.