Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic a murit la vârsta de 91 de ani. Medicii de la spitalul în care a murit au transmis că suferea de o boală gravă, pe care a dus-o vreme îndelungată pe picioare, scrie BBC.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice și un reformator care a ajutat la încheierea Războiului Rece și a condus țara sa de la comunism la capitalism, a murit marți. În 1990, Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Gorbaciov, care a preluat conducerea Rusiei în 1985, este cunoscut mai ales pentru deschiderea URSS și pentru apropierea sa de Occident, dar nu a reușit să împiedice prăbușirea țării sale în 1991.Mulți ruși îl învinuiesc pe el și pe politicile sale reformiste pentru dispariția țării puternice de altădată.

Cine a fost Mihail Gorbaciov și de ce a fost important pentru Europa și pentru întreaga lume

Mihail Gorbaciov a fost una dintre cele mai influente personalități politice ale secolului al XX-lea. El a prezidat dizolvarea Uniunii Sovietice care exista de aproape 70 de ani și dominase zone uriașe din Asia și Europa de Est. Cu toate acestea, când și-a stabilit programul de reforme în 1985, singura sa intenție fusese să revigoreze economia stagnantă a țării sale și să-și revizuiască procesele politice.

Eforturile sale au devenit catalizatorul unei serii de evenimente care au pus capăt guvernării comuniste, nu doar în interiorul URSS, ci și în fostele sale state satelit.

Mihail Sergheevici Gorbaciov s-a născut la 2 martie 1931 în regiunea Stavropol din sudul Rusiei. Părinții săi au lucrat ambii la ferme colective, iar tânărul Gorbaciov a exploatat combine agricole în perioada adolescenței.

Când a absolvit Universitatea de Stat din Moscova în 1955, era un membru activ al Partidului Comunist. A urmat apoi o ascensiune rapidă în structurile de partid.

Între 1990 şi 1991, Mihail Gorbaciov a ocupat funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice, după care a fost nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârşitul URSS, notează Agerpres.

Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru pace în 1990, a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA şi parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după cel de-al doilea război mondial, şi a dus la reunificarea Germaniei.

Când protestele în favoarea democraţiei au cuprins naţiunile din blocul sovietic al Europei de Est comuniste în 1989, Gorbaciov s-a abţinut să recurgă la forţă, spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care trimiseseră tancuri pentru a zdrobi revolta din Ungaria, în 1956, şi cea din Cehoslovacia în 1968.

Aceste proteste au alimentat aspiraţiile pentru autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-au dezintegrat în următorii doi ani într-o manieră haotică, iar Gorbaciov s-a luptat în zadar să prevină acel colaps.

Ajuns secretar general al Partidului Comunist Sovietic în 1985, la doar 54 de ani, el şi-a propus să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăţi politice şi economice limitate, însă reformele au scăpat de sub control.

Politica sa de "glasnost" - libertatea de exprimare - a permis critici până atunci de neconceput la adresa partidului şi a statului, dar i-a încurajat în acelaşi timp pe naţionalişti, care au început să facă presiuni pentru independenţă în republicile baltice Letonia, Lituania, Estonia, dar şi în alte părţi.

Mulţi ruşi nu l-au iertat niciodată pe Mihail Gorbaciov pentru turbulenţele pe care le-au declanşat reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului de trai a fost un preţ prea mare de plătit pentru democraţie.

După ce l-a vizitat pe Mihail Gorbaciov în spital, pe 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat pentru publicaţia de ştiri a forţelor armate Zvezda: "Ne-a dat tuturor libertatea, numai că noi nu ştim ce să facem cu ea".

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri