Mihail Gorbaciov a fost poate singurul conducător din istorie al unui imperiu prăbușit care s-a retras la pensie (deși este posibil ca și Romulus Augustulus, ultimul împărat al Romei, să fi beneficiat de o ofertă similară atunci când a fost detronat). Ce pensie primea, însă, ultimul lider sovietic?

Ultimul conducător al unui imperiu, fie el și comunist, Mihail Gorbaciov a demisionat pe 25 decembrie 1991 din fruntea Uniunii Sovietice. La momentul respectiv, liderii Comunității Statelor Independente (organizația ce cuprinde majoritatea statelor ex-sovietice) au căzut de acord să îi plătească o pensie de 4.000 de ruble pe lună, la care contribuia fiecare țară din CSI. La cursul oficial de atunci, asta însemna circa 6.800 de dolari, de zece ori mai mult decât câștiga un angajat bine plătit la momentul respectiv

Însă moneda rusească s-a devalorizat rapid, astfel că, în nici trei ani, pensia lui Gorbaciov ajunsese să fie echivalentul a nici 2 dolari pe lună. Ca urmare, fostul conducător al ultimului imperiu din lume a început să scrie cărți și să țină conferințe plătite. A apărut chiar într-o reclamă pentru Pizza Hut.

La sfârșitul anului 1994, președintele rus de atunci, Boris Elțîn, a decis să găsească o soluție pentru pensia lui Gorbaciov, după ce presa internațională a scris despre acest subiect, stricând imaginea țării în lume. Ca urmare, pensia a fost fixată la 40 de salarii minime pe economie. Era, cel puțin teoretic, cea mai mare pensie de stat din Rusia. Cuantumul său nu a mai fost modificat de atunci, crescând odată cu salariul minim al rușilor.

În 2021 salariul minim în Rusia era de 13.890 de ruble, deci pensia lui Gorbaciov ar fi ajuns, la cursul de atunci, la circa 8.840 de dolari pe lună. În iunie 2022, salariul minim a crescut la 15.279 de ruble, astfel că ultima pensie încasată de fostul președinte al Uniunii Sovietice ar fi depășit 9720 de dolari.

Pare mult, dar nu și dacă comparăm cu pensiile speciale din România. Astfel, până de curând (când a decedat), un fost magistrat comunist și comandant de penitenciar a încasat peste 15.000 de euro pe lună pensie specială. Conform datelor Casei Naționale de Pensii comunicate ziarului Bursa, în 2020 în România erau 10 magistrați cu pensii între 41.821 (circa 9.000 de euro, la cursul de atunci) și 78.634 de lei brut pe lună.

Sursa foto: Evgeny Eremeev / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri