Uniunea Europeană pe pregătește să interzică cea mai mare parte a importurilor de petrol rusesc, un embargo fiind pregătit să intre în vigoare începând cu 5 decembrie, dar mai toată Europa se pregătește de aceste sancțiuni crescând ritmul în care cumpără petrol tot de la ruși.

Embargoul care vizează sancționarea Moscovei pentru invazia din Ucraina este de așteptat să reducă cu aproximativ 90% din importurile de țiței rusești către UE, relatează BusinessInsider. Interdicția pregătită de UE vizează mărfurile transportate pe nave, dar nu include și petrolul transportat prin conducte.

Europa a importat aproximativ 1 milion de barili pe zi în săptămâna încheiată pe 2 septembrie, marcând un nivel maxim înregistrat în ultimele patru săptămâni, potrivit unei analize Bloomberg bazată pe datele de monitorizare a navelor. Este o creștere semnificativă față de volumul de 890.000 de barili înregistrat în luna anterioară, ținând cont că vorbim de livrări pe cale maritimă.

Se așteaptă ca UE să-și încetinească achizițiile de petrol rusesc cu cel puțin o lună înainte de interdicția din 5 decembrie, pentru a se putea conforma până la termenul limită.

Citește și: Erdogan dă vina pe sancțiuni pentru criza energetică: „Europa culege ceea ce a semănat”

Luând în calcul și celelalte destinații ale transporturilor maritime de țiței rusești, nu doar Europa, volumul livrărilor a crescut la 3,32 milioane de barili pe zi în săptămâna încheiată pe 2 septembrie – cu 13% în creștere față de o săptămână în urmă, potrivit datelor Bloomberg.

Livrările către Europa de Nord au crescut cu 20% de la o săptămână la alta, în timp ce transporturile către Asia au rămas stabile. În Europa au crescut semnificat livrările și către Țările de Jos (Olanda), gazda principalului centru european de rafinare a petrolului, Amsterdam-Rotterdam-Anvers. Volumul de țiței rusesc livrat a crescut cu 13% față de acum o săptămână.

Acest lucru generat și o creștere importantă al veniturilor Rusia din exportul de țiței, încasând circa 167 de milioane de dolari în săptămâna încheiată la 2 septembrie, însemnând o creștere de 12% față de săptămâna anterioară.

Analiza publicată de Bloomberg subliniază dependența Europei de energia rusă și provocările cu care se confruntă în încercare de a renunța la petrolul și gazele rusești.

Embargoul petrolier al Europei vine, de asemenea, într-un moment dificil pentru piața de energie, care se confrunta deja cu o criză a aprovizionării chiar și înainte de invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Citește și: Rusia nu va relua livrările de gaze prin Nord Stream 1 până când nu sunt ridicate sancțiunile

În prezent, UE se confruntă cu o criză energetică importantă din cauza închiderii de către Rusia a conductei Nord Stream 1 prin care livra gaze naturale către Europa, pentru o perioadă nedeterminată. Măsura a venit să acutizeze probleme din energie, care erau afectate de aprovizionarea redusă cu petrol.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri