Regină a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth, Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a venit la conducere în anul 1952, când a împlinit 25 de ani. Fiica Prințului Albert și a Ducesei De York domnește de mai bine de jumătate de secol. Regina Elisabeta a II-a este unul din cei mai vizbili și influenți monarhi din lume. Suverana a reușit să doboare recordul pentru cea mai mare domnie din lume, aflându-se pe tronul Marii Britanii deja de 70 de ani.

Dat fiind faptul că suverana a împlinit anul acesta venerabila vârstă de 96 de ani, zvonurile false privind moarte ei au fost vizibile de mai multe ori în mediul online. Însă, în momentul în care acest lucru s-ar întâmpla cu adevărat, lucrurile sunt mai complicate decât par. Pe lângă procedurile ce țin de funeraliile propriu-zise, există aspecte mai puțin cunoscute, care vor impact major nu doar locuitorii regatului, ci și restul lumii.

Dar ce se va întâmpla concret după moartea Reginei?

Starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a s-a degradat pe 8 septembrie, fiind sub supravegherea atentă a medicilor, la Castelul Balmoral. Cu o zi înainte, ea a fost fotografiată în timp ce o numea pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru al ţării, la Castelul Balmoral.

Oricât de ciudat ar părea la prima vedere, Regina Elisabeta s-a implicat activ pe durata vieții sale în organizare propriei sale înmormântări, fiind cea care a aprobat fiecare aspect al evenimentelor care se vor desfășura după moartea sa. Trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii Suveranei va fi, cu certitudine, unul din evenimentele majore care vor determina anumite schimbări, generate de un protocol strict. Totodată, fiecare aspect al organizării înmormântării va conta și va trebui gestionat corespunzător.

Secretarul privat al Reginei, va fi primul oficial care se va ocupa să transmită vestea morții monarhului. Va fi de datoria sa să-l contacteze pe cel care este primul ministru la momentul respectiv, relatează The Independent.

Operațiunea „London Bridge”

Vestea decesului Reginei va trebui să circule în liniște, prin folosirea unui cod special utilizat pentru anunțarea acestui eveniment. „London Bridge is down” (n.red: „A căzut podul Londrei”) este fraza care se va transmite prin telefon. Deși inițial acest cod trebuia menținut secret, un raport al publicației The Guardian a făcut cunoscută această sintagmă în 2017, potrivit Insider.

Numele anterioare de cod pentru alte decese regale au fost „Hyde Park Corner” pentru George al VI-lea și „Tay Bridge”, sintagmă utilizată atât pentru planurile funerare ale reginei mamă, cât și ale Prințesei Diana. Prințul Charles (foto) va fi cel care va deveni noul monarh, iar Camilla, actuala Ducesă de Cornwall va fi încoronată drept regină.

Sursa foto: Shutterstock

Decesul Suveranei va atrage cu sine repercusiuni economice care vor impacta nu doar statul britanic, ci și celelalte țări. În ziua morții sale, protocolul spune că atât Bursa de Valori din Londra, cât și băncile vor fi închise cel puțin o zi după acest eveniment, în semn de respect. Orice tranzacționare din ziua respectivă va fi oprită.

Totodată, întregul stat britanic va „îngheța” și asta pentru că business-urile, magazinele, hypermarket-urile și multe alte instituții se vor închide în ziua respectivă. Pe lângă asta, multe alte activități din câmpul muncii se vor opri, iar oamenii vor putea să plece acasă mai devreme de la lucru. Bineînțeles, vor urma zile de doliu național.

Impactul real al pierderilor de natură financiară este dificil de estimat, iar haosul creat va face ca Marea Britanie să piardă miliarde de lire sterline, notează Business Insider.

Însă există și aspecte care au fost deja anticipiate. Mass-media britanică s-a pregătit deja cu mult înainte. Toate televiziunile din Regat vor opri difuzarea materialelor din acel moment și vor difuza știri și imagini despre tragicul eveniment. Principalele televiziuni și publicații, în frunte cu BBC au deja zile întregi de emisie gata pregătite.

Deși Regina Elisabeta a uimit o lume-ntreagă cu longevitatea sa, moartea sa se va dovedi a fi cel mai perturbator eveniment din toate câte au existat în ultimii 70 de ani, în istoria Marii Britanii, mai notează Business Insider.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri