Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani, fiind cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit, dar și din lume. Prințul Charles, fiul acestuia, a preluat deja conducerea, devenind Rege al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a deteriorat şi medicii au recomandat joi ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală. Membrii familiei regale s-au deplasat la Castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia unde încă se află acum suverana. Cu o zi înainte, ea a fost fotografiată în timp ce o numea pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru al ţării, la Castelul Balmoral, fiind vizibil slăbită.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii: 10 lucruri despre cel mai longeviv suveran din lume

Iată 10 lucruri de știut despre Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, conform unor date prezentate de Reuters și sitate de Agerpres.

  1. Elizabeth s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham.
  2. Ea a devenit moştenitoare aparent atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.
  3. S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.
  4. Ea a urcat pe tron la moartea tatălui său, la 6 februarie 1952. În momentul decesului tatălui ei, Elisabeta se afla în Kenya într-un turneu regal. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată.
  5. Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministrul britanic.
  6. Ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei sale, au fost 14 preşedinţi americani, şi i-a întâlnit pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.
  7. La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind cel mai longeviv monarh al ţării, într-o succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.
  8. Elisabeta rămâne regina a 15 regate: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine şi Tuvalu.
  9. Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină - cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii sale - la 6 februarie 2022.
  10. Regina Elisabeta a uimit prin intermediul tinutelor sale. Fustele Reginei Elisabeta a II-a au un tiv construit cu foarte mare atenție tocmai pentru ca acestea să nu se ridice în timpul unei rafale de vânt.

Citește și: Ce se va întâmpla după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Regatul va „îngheța” și Bursa din Londra se va opri

Regină a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth, Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a venit la conducere în anul 1952, când a împlinit 25 de ani. Fiica Prințului Albert și a Ducesei De York domnește de mai bine de jumătate de secol. Regina Elisabeta a II-a este unul din cei mai vizbili și influenți monarhi din lume. Suverana a reușit să doboare recordul pentru cea mai mare domnie din lume, aflându-se pe tronul Marii Britanii deja de 70 de ani.

Sursa foto: captură video / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri