Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, iar decesul său a venit ca o undă de șoc în toată lumea. Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh care s-a aflat la cârma Regatului Unit, fiind, totodată și suveranul cu cea mai lungă domnie din istorie (70 de ani). Pentru domnia sa de mai bine de jumătate de secol îi mulțumesc acum toți liderii de stat ai lumii. Și Klaus Iohannis, președintele României a transmis un mesaj oficial.

„Sincere condoleanțe pentru moartea Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care se întinde pe șapte decenii, a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și angajamentului față de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală.

Mesaj de la Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort

"Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Suverana britanică a încetat din viaţă în această seară la Castelul Balmoral, în Scoţia", a transmis, joi seară, Biroul de presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei, potrivit Agerpres.

Regina Elisabeta a II-a şi Regele Mihai I, ambii descendenţi ai Reginei Victoria, "au fost legaţi întreaga viaţă prin afecţiune, admiraţie şi prietenie", se arată în comunicat.

"Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieţi, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală şi curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viaţa Familiei Regale române şi a păstrat o neîntreruptă legătură de familie. După dispariţia Regelui Mihai şi a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referinţă fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv şi instituţional", subliniază sursa citată.

Mesaje de condoleanțe de la liderii UE

Liderii Uniunii Europene au deplâns dispariţia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care a încetat din viaţă joi, la 96 de ani, subliniind totodată că "niciodată nu a încetat să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă" şi "puţini au marcat istoria mondială" aşa cum a făcut-o ea.

"Numită cândva Elisabeta Steadfast (statornica - n.r.), nu a încetat niciodată să ne arate importanţa valorilor durabile într-o lume modernă, cu activitatea şi angajamentul ei", a scris pe reţeaua socială Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

La vestea morţii suveranului britanic a reacţionat şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a evidenţiat că "angajamentul ei de nezdruncinat şi activitatea ei au fost un exemplu pentru toţi".

"Puţini au marcat istoria mondială aşa cum a făcut-o Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a", a subliniat politiciana malteză tot pe Twitter. Metsola a adăugat că "lumea plânge alături de poporul din Regatul Unit şi din alte zări" moartea "reginei Elisabeta cea Mare".

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a transmis că UE "aduce un omagiu contribuţiei unice" a suveranei britanice "la edificarea păcii şi a reconcilierii".

Borrell a afirmat că "domnia extraordinară a Reginei Elisabeta a II-a a fost contemporană cu evenimente cheie ale secolelor XX şi XXI". "Deşi pierderea ei se va simţi în întreaga lume, primele noastre gânduri sunt alături de familia sa şi de poporul Regatului Unit", a încheiat politicianul spaniol pe contul său oficial de Twitter.

Monarhul britanic "reprezintă întreaga istorie a Europei, care este căminul nostru comun, împreună cu prietenii noştri britanici", a declarat la rândul ei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Rotterdam.

Politiciana germană a remarcat că Elisabeta a II-a ne-a "dat tuturor în aceşti ani stabilitate, încredere" şi a arătat "un mare curaj"."Pentru mine este o legendă", a adăugat şefa executivului european.

Joe Biden, Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Justin Trudeau și-au exprimat regretul față de decesul Reginei Elisabeta

Președintele american Joe Biden a vorbit cu drag despre prima lor întâlnire din 1982 și, mai recent, când l-a găzduit în timpul unei călătorii în străinătate, în 2021, după cum transmite BBC.

„Ea ne-a fermecat cu inteligența ei, ne-a emoționat cu bunătatea ei și ne-a împărtășit cu generozitate înțelepciunea ei. A fost solidară cu Statele Unite în zilele noastre cele mai întunecate de după 9/11 (n.red. Atentatele de la 11 septembrie 2001, când ne-a reamintit cu emoție că `Doliu este prețul pe care îl plătim pentru iubire`”.

Președintele francez Emmanuel Macron a adus un omagiu, spunând că regina a fost un monarh „cu inimă bună” și un „prieten al Franței”.

"Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice timp de peste 70 de ani. Îmi amintesc de ea ca de o prietenă a Franței, o regină plină de inimă care a lăsat o impresie de durată asupra țării și secolului ei".

Cancelarul german Olaf Scholz a descris-o pe regina drept „model și inspirație pentru milioane de oameni”.

El a lăudat rolul ei în repararea relațiilor dintre Marea Britanie și Germania după „ororile celui de-al Doilea Război Mondial”.

Premierul canadian Justin Trudeau a spus că Regina Elisabeta este „unul dintre oamenii săi preferați din lume”. „Ea a fost o prezență constantă în viețile noastre – iar serviciul ei pentru canadieni va rămâne pentru totdeauna o parte importantă a istoriei țării noastre”.

Preşedintele irlandez salută „un prieten remarcabil al Irlandei"

Preşedintele irlandez Michael D. Higgins a transmis joi condoleanţe după anunţul morţii reginei Elisabetei a II-a, salutând "un prieten remarcabil al Irlandei", conform Agerpres.

"În momentul în care transmitem condoleanţe vecinilor noştri din Marea Britanie, după moartea unui prieten remarcabil al Irlandei, ne amintim rolul reginei Elisabeta în lunga prietenie" dintre cele două ţări cu o istorie zbuciumată, a mai spus preşedintele Higgins.

Regina Elisabeta a II-a a murit "în pace" joi, la vârsta de 96 de ani, înconjurată de membrii familiei, care au sosit la reşedinţa din Scoţia după ce medicii suveranului britanic îşi exprimaseră îngrijorarea pentru starea sa de sănătate.

Sursa foto: precidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri