Moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a venit ca o undă de șoc pentru țara pe care a condus-o vreme de 70 de ani, dar și pentru întreaga lume. La fel ca pentru multe alte state, pentru SUA, dispariția monarhului britanic înseamnă „sfârșitul unei epoci”. Până la cei 96 de ani, regretata suverană a fost contemporană cu 13 președinți americani, iar pe 12 dintre aceștia i-a întâlnit. De departe, cea mai neobișnuită întâlnire a fost cu fostul Președinte al SUA, Donald Trump, scrie Business Insider.

Când a ajuns prima dată Regina Elisabeta a II-a în America

Americanii au văzut-o pentru prima dată pe Elizabeth Alexandria Mary Windsor ca pe o fetiță de 3 ani pe coperta revistei Time. Era atunci cunoscută drept Prințesa Elisabeth de York. Când regele Edward al VIII-lea, unchiul ei, a provocat o criză constituțională abdicând în 1936 pentru a se căsători cu o americancă divorțată de două ori, tatăl Elisabetei a devenit regele George al VI-lea. La 10 ani, Elisabeth a devenit moștenitor.

Citește și: Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Ce se ştie despre ultimele ore ale suveranei

Prima ei vizită oficială în America a avut loc în 1951, când era încă prințesă. Tatăl ei era bolnav, iar ea și Ducele de Edinburgh au reprezentat Coroana într-un turneu de șase săptămâni în Canada, cu o escală de ultim moment aranjată în grabă la Washington, DC.

Doi ani mai târziu, a fost încoronată regina Marii Britanii, iar ulterior avea să se întâlnească cu fiecare președinte al SUA, cu excepția lui Lyndon B. Johnson.

Ce președinți americani a cunoscut Regina Elisabeta

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în februarie 1952, iar cu câteva luni înainte, în noiembrie 1951 l-a întâlnit pe președintele Harry Truman.

Au urmat apoi:

  • Dwight D. Eisenhower - octombrie 1957
  • John Kennedy - iunie 1961
  • Richard Nixon - 1970
  • Gerald Ford - 1976
  • Jimmy Carter - mai 1977
  • Ronald Reagan - martie 1983
  • George H.W. Bush - mai 1991
  • Bill Clinton - iunie 1994
  • George W. Bush - 2008
  • Barack Obama - aprilie 2009
  • Donald Trump - 2018 și 2019
  • Joe Biden - 11 iunie 2021

Cum a fost întâlnirea cu Președintele Donald Trump

Întâlnirile Reginei cu președintele Donald Trump, în 2018 și din nou în 2019, au fost cu siguranță cele mai neobișnuite.

Trump începuse să fie privit drept un personal toxic din punct de vedere politic, drept urmare, prima sa vizită de stat în Marea Britanie a fost retrogradată la o vizită de lucru. Acest lucru a însemnat că nu a existat niciun bal sau banchet și nicio festivitate organizată cu fast, la fel ca la vizitele anterioare.

Vizita din 2018 a lui Donald Trump, în Marea Britanie, a provocat o indignare pe străzile Londrei. Peste 250.000 de oameni care protestează au protestat atunci împotriva președintelui. Manifestațiile l-au determinat pe premierul de atunci, Theresa May să mute locul cinei la Palatul Blenheim, la 80 de kilometri în afara orașului. Camera Comunelor a refuzat să-i invite pe Donald Trump să se adreseze Parlamentului, așa cum făcuseră alți președinți SUA, ca Bill Clinton sau Barack Obama.

Cea mai umilitoare insultă pentru Trump a venit din partea primarului Londrei, Sadiq Khan, care le-a permis protestatarilor să ridice în aer un balon portocaliu gigant care îl înfățișa pe președinte drept un bebeluș gras, într-un scutec, ținând un telefon mobil în mâinile sale minuscule.

Protestele anti-Trump fuseseră organizate pentru fiecare oprire a vizitei sale. În Windsor, unde Trump și prima doamnă fuseseră invitați la ceai cu regina, el i-a ținut pe protestatari și pe monarhul în vârstă de 92 de ani să aștepte 10 până la 15 minute.

Când a sosit, Regina i-a făcut semn să meargă cu ea în alături pentru a inspecta Coldstream Guards. În schimb, Trump a mers înaintea ei, lăsând-o pe Majestatea Saînfrunt să-i înfrunte spatele.

Apoi s-a oprit brusc, forțând-o să ocolească și să meargă în spatele lui pentru a ajunge alături de el. Acest du-te-vino a provocat o frenezie pe rețelele sociale. Un bărbat a scris pe Twitter: „Este hilar. Regina se comportă de parcă și-ar fi antrenat unul dintre câinii ei, în timp ce Trump se luptă să stăpânească arta mersului”.

Presa britanică a remarcat că Majestatea Sa a apărut de una singură, subliniind absența tuturor membrilor regali: Prințul Philip se pensionase „din cauza sănătății”. Prințul Charles a fost „indisponibil”. Prințul William „juca polo”. Prințul Harry a fost „logodit”, la fel ca și soția sa, Meghan Markle, pe care Trump o declarase „urâtă” pentru că s-a opus alegerii sale.

Sursa foto: captură video / YouTube

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri