Cu o acuratețe de neimaginat, deși încă imperfectă, inteligența artificială poate decoda cuvinte și fraze din activitatea creierului.

IA face o estimare a ceea ce a auzit o persoană pe baza datelor despre activitatea de câteva secunde a creierului. Într-o investigație preliminară, cercetătorii au descoperit că acesta listează răspunsul corect printre primele zece opțiuni ale sale în 73% din cazuri, scrie Greek Reporter.com.

Giovanni Di Liberto, un om de știință de la Trinity College din Dublin, a precizat că programul a avut o performanță peste așteptările multor oameni.

Programul, creat de Meta, compania din spatele Facebook, i-ar putea ajuta, în viitor, pe cei care nu reușesc să comunice verbal sau prin limbajul corpului.

Majoritatea tehnologiilor disponibile în prezent pentru acești oameni necesită proceduri cerebrale periculoase pentru instalarea electrozilor.

Cercetătorul în neuroștiință, AI Jean-Rémi King, care lucrează la École Normale Supérieure din Paris, spune că această nouă abordare „ar putea oferi o cale viabilă pentru a ajuta pacienții cu deficite de comunicare fără utilizarea metodelor invazive”.

Pe baza a 56.000 de ore de înregistrări ale discursului în 53 de limbi, King și colegii săi au pregătit un instrument de calcul pentru a recunoaște cuvintele și propozițiile. Dispozitivul, denumit de obicei un model de limbaj, a dezvoltat capacitatea de a recunoaște anumite elemente lingvistice atât la nivel fin, cât și la un nivel mai general, de la litere și silabe la elemente la nivel de cuvânt și propoziție.

Cum a fost realizat studiul

Grupul a folosit baze de date de la patru instituții, care conțineau activitatea creierului a 169 de participanți.

Participanții au ascultat diferite pasaje și povești în timp ce li s-a scanat creierul folosind magnetoencefalografie sau electroencefalografie. Aceste pasaje și povești au inclus pasaje din Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll și Bătrânul și marea, de Ernest Hemingway. Metodele evaluează componenta electrică sau magnetică a impulsurilor cerebrale.

Oamenii de știință au încercat apoi să analizeze ceea ce au auzit participanții folosind doar trei secunde de date din activitatea creierului de la fiecare. Oamenii de știință au dat instrucțiuni programului pentru a potrivi sunetele vorbirii din înregistrările poveștilor cu modelele de activitate cerebrală pe care IA le-a calculat cu ceea ce aud oamenii. Apoi, pe baza a peste1.000 de scenarii, a prezis ce ar fi auzit ascultătorul în acea scurtă perioadă.

În plus, potrivit lui Di Liberto, IA a decodat datele de la subiecții care ascultau pasiv audio, ceea ce nu se aplică imediat pacienților care nu sunt verbali. Oamenii de știință trebuie să stabilească cum să descifreze ceea ce pacientii încearcă să spună din activitatea creierului. Pentru ca AI să fie un instrument de comunicare util, trebuie identificate indicii de foame sau disconfort sau un simplu „da” sau „nu”.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri