Visul Georgian, partidul aflat la putere în Georgia, a transmis faptul că va iniția un referendum în care îi va întreba pe cetățenii țării dacă este oportun ca țara să pornească un război cu Rusia, promițând că va respecta decizia acestora oricare ar fi răspunsul.

Irakli Kobakhidze, preşedintele partidului de guvernământ Visul Georgian, a arătat că în acest fel va fi mai clară poziția cetățenilor cu privire la declarațiile politicienilor ucraineni, conform cărora țara lor ar trebui să se implice într-un război cu Rusia, ori dacă, dimpotrivă, aceștia susțin poziția partidului de guvernământ, care are o poziție neutră în conflictul ruso-ucrainean, transmite Odessa Journal.

Pentru a fi mai clar ce înseamnă acest lucru, trebuie spus că autoritățile de la Tbilisi au condamnat agresiunea rusă în Ucraina, dar nu s-au alăturat sancțiunilor internaționale impuse Moscovei.

Eventuala chemare a populației georgiene la un referendum pe această temă vine, prin urmare, ca răspuns la declarația lui Fedor Venislavsky, membru al Comisiei Radei Supreme a Ucrainei pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, care a afirmat faptul că Georgia ar trebui să urmeze pași concreți pentru a elibera Abhazia și Osetia de Sud.

Mișcarea ar putea fi însă una de formă, în condițiile în care partidul Visul Georgian a fost fondat de miliardarul Bidzina Ivanishvili, fost premier al țării și om de afaceri cunoscut pentru legăturile sale cu oligarhii ruși, motiv pentru care inclusiv partidul fondat de acesta este perceput ca fiind pro-rus.

Mai mult, partidul lui Ivanishvili a câștigat alegerile parlamentare din 2020 cu o majoritate largă, adunând aproape 50% dintre voturi, ceea ce înseamnă că un referendum inițiat de acest partid cu privire la un eventual război cu Rusia ar putea fi mai degrabă o cacealma politică, din moment ce Visul Georgian poate fi aproape sigur că alegătorii săi nu ar răspunde altfel decât "nu" cu privire la o astfel de idee.

Realizând acest demers, însă, cel puțin partidul va putea spune că a făcut tot ceea ce putea cu privire la acest subiect, împăcând, cel puțin teoretic, ambele tabere.

Poziția actuală a Visului Georgian este însă cu atât mai curioasă cu cât acesta a susținut, imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, că va prezenta „imediat” o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

Ulterior, însă, în luna iunie, când Consiliul European a decis acordarea statutului de ţari candidate la aderarea la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, Georgia a fost lăsată în afara acestui proces, oficialii europeni spunând că țara trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda același statut.

Sursa foto: Shutterstock / FlyOfSwallowSt...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri