Concluziile comitetului ad hoc numit de Consiliul de administratie, anuntate luni seara, sunt fara echivoc. Wolfowitz a incalcat regulile institutiei acordandu-i iubitei sale, Shaha Riza, angajata a Bancii, cresteri salariale foarte mari. insa si mai grav, acest comitet recomanda Consiliului de administratie "sa se gindeasca daca Wolfowitz este capabil sa-si exercite functiile pentru a se asigura ca Banca functioneaza la capacitatea sa maxima".

Consiliul de administratie a anuntat luni seara ca se va reuni marti, la ora locala 17.00 (00.00, ora Romaniei) si ca il va audia pe Wolfowitz, aflat la conducerea Bancii din iunie 2005. Consiliul il poate demite pe presedinte, dar un astfel de lucru nu s-a intamplat niciodata in istoria Bancii. Potrivit unor surse diplomatice, tactica ar fi constrangerea lui Wolfowitz sa demisioneze in conditiile probelor stranse impotriva sa, fara sa fie necesar un vot oficial al Consiliului.

Wolfowitz, in varsta de 63 de ani, se bucura in continuare de sustinerea administratiei Bush, care l-a numit in acest post. Statele Unite, conform unei reguli nescrise, numesc presedntele Bancii Mondiale iar statele europene pe cel al FMI.

Citeste si:

Cazul dateaza din vara lui 2005, cand Wolfowitz - inainte numar doi al Pentagonului -. a preluat presedintia BM. Chiar el a avertizat instantele de conducere ale Bancii in legatura cu relatia sa cu Riza, angajata a BM. Acestea au spus atunci ca angajata trebuie detasata in administratia americana, la Departamentul de Stat, dar Wolfowitz a fost cel care a decis sa-i acorde cresteri salariale mari in cadrul acestei mutari.

Linia sa de aparare este sa spuna ca a luat decizia in baza instructiunilor primite de la functionarii Bancii. insa comitetul ad hoc a declarat ca "Wolfowitz crede ca responsabilitatea tinea de altii". "El s-a prezentat ca un nou-venit in cadrul institutiei care pur si simplu respecta indicatiile date de altii. Comitetul gaseste aceasta explicatie ca fiind deranjanta, pentru ca este vorba despre un om ales sa conduca o institutie al carei rol central este lupta impotriva saraciei", potrivit raportului.

De la izbucnirea acestui scandal, in urma cu luna, asociatiile de personal ale BM si unii dintre responsabili au cerut demisia lui Wolfowitz.