Comisia Europeană a propus oficial Consiliului European reducerea cu 65% a fondurilor UE de care beneficiază Ungaria, ca urmare a corupției din această țară și a încălcării regulilor statului de drept.

Comisia Europeană a propus oficial Consiliului European reducerea cu 65% a fondurilor UE de care beneficiază Ungaria, ca urmare a corupției din această țară și a încălcării regulilor statului de drept, potrivit unei informări de pe site-ul oficial al Comisiei Europene.

Concret, Ungaria ar putea pierde 7,5 miliarde de euro, bani din fonduri europene, în contextul în care țara guvernată de Viktor Orban se îndreaptă tot mai mult către o democrație iliberală, care încurajează corupția și nu respectă normele statului de drept.

„Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”.

În această etapă, Comisia propune următoarele măsuri:

  • O suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale în cadrul politicii de coeziune
  • O interdicție de a încheia angajamente legale cu trusturile de interes public pentru programele implementate în management direct și indirect

Consiliul are acum o lună pentru a decide dacă adoptă astfel de măsuri, cu majoritate calificată. Această perioadă poate fi prelungită cu maximum două luni în circumstanțe excepționale.

Între timp, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale. Ungaria s-a angajat să informeze pe deplin Comisia cu privire la îndeplinirea etapelor cheie de implementare până la 19 noiembrie.

Reamintim că în urmă cu câteva zile, Parlamentul European a decis că Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină și a adoptat, cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă şi 28 abţineri, raportul în care condamnă "eforturile deliberate şi sistematice ale guvernului ungar" de a submina valorile europene. Într-un proiect de raport care analizează evoluțiile de la activarea articolul 7 de către Parlament, eurodeputații susțin că valorile UE sunt amenințate sistemic în Ungaria.

Eurodeputaţii au îndemnat Comisia să utilizeze pe deplin toate instrumentele de care dispune şi, în special, Regulamentul privind condiţionalitatea bugetară.

Proiectul de text evidențiază modul în care democrația și drepturile fundamentale din această țară s-au deteriorat și mai mult de când Parlamentul a declanșat procedura prevăzută de articolul 7 în 2018, prin „eforturile deliberate și sistematice ale guvernului ungar”, exacerbate de lipsa de acțiune a UE.

Principalele domenii de preocupare pentru eurodeputați variază de la funcționarea sistemului constituțional și electoral la independența sistemului judiciar și de la libertatea academică și religioasă la drepturile grupurilor vulnerabile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri