Mick Ryan, un general australian în rezervă, cu expertiză de peste două decenii în tactică militară, explică ce avantaj majora are „actorașul” Zelenski, cum este numit de către propaganda rusă, în fața lui Vladimir Putin.

Ryan, absolvent al Facultății de Studii Internaționale Avansate a Universității John Hopkins și al Colegiului de Comandă și Stat Major al Corpului Marin din SUA, face o comparație între președinții celor două țări aflate în război, subliniind calitățile de conducere demonstrate de Zelenski prin vizitele sale la soldații de pe frontul ucrainean, în contextul recuceririi regiunii Harkov, scrie romania.postsen.com.

Generalul-maior australian spune că vizitele președintelui ucrainean au mai multe obiective, unul dintre cele mai importante fiind interacțiunea cu proprii soldați pentru a-și face o idee despre moralul și capacitățile acestora.

„Desigur, poți vedea din rapoarte implicarea sa, dar nimic nu se compară cu momentul în care mergi pe teren cu un astfel de lider, alături de soldați care luptă în prima linie”, a spus Ryan într-o serie de postări pe pagina sa de Twitter.

Citește și: Profesor Harvard, despre Zelenski: Am studiat leadership toată viața, dar nu am mai văzut așa ceva

Volodimir Zelenski vrea să arate că are încredere în armata sa

El spune că un alt motiv pentru vizitele lui Volodimir Zelenski pe front este acela de a vorbi direct soldaților, de a le arăta că sacrificiul lor este recunoscut la cele mai înalte niveluri de putere și de a le aminti obiectivul pentru care fac sacrificii.

„Conducerea este cel mai important lucru pe care îl poate oferi un lider”, subliniază ofițerul australian, întărindu-și argumentul cu un citat din Dwight Eisenhower, fostul comandant suprem al forțelor aliate din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a devenit apoi președinte al SUA:

„Credința într-o cauză de bază este la fel este la fel de importantă pentru succesul în război precum spiritul sau disciplina induse sau produse de comanda sau acțiunile liderilor”.

Ryan afirmă apoi un al treilea motiv pentru vizitele lui Zelenski pe front: să arate că are încredere în armata țării sale.

„El arată că îi place să-și pună viața în mâinile armatei – este un exercițiu strategic important de construire a încrederii între politicieni și liderii militari”, explică el.

La polul opus, Vladimir Putin comandă războiul de la distanță. Din acest motiv vizitele lui Volodimir Zelenski cu soldații de pe front sunt o modalitate importantă de a se diferenția de președintele rus Vladimir Putin.

„Este puțin probabil ca Putin să-și viziteze vreodată trupele prost hrănite și conduse îngrozitor în retragere din Ucraina”, spune generalul Mick Ryan.

Vezi și - Zelenski vs Putin: Contrastele de leadership ale războiului din Ucraina

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, declarase deja de la jumătatea lunii martie că Vladimir Putin nu are nicio intenție să viziteze trupele de invazie pe care le-a trimis în Ucraina pe 24 februarie.

La insistențele jurnaliștilor ruși, Kremlinul a anunțat totuși pe 20 aprilie că Putin va vizita unii dintre soldații ruși răniți „când va veni momentul”. Momentul a venit peste o lună mai târziu, pe 25 mai, când televiziunea de stat rusă a difuzat imagini cu un Putin stângaci vorbind cu doi soldați răniți în salonul unui spital din Moscova, după cum se poate vedea în video-ul de mai jos.

Vizitele președintelui ucrainean, un semnal și pentru Occident

Generalul Mick Ryan mai spune că vizitele constante făcute de președintele Ucrainei forțelor sale armate demonstrează că nu este un „lider de buncăr” și le arată partenerilor săi occidentali că Ucraina merită să fie susținută „până la capăt”, mai ales în contextul crizei energetice izbucnite în Europa.

Ofițerul australian subliniază acest lucru printr-un citat din renumitul profesor și politolog american Eliot Cohen, consilier al fostului secretar de stat Condoleezza Rice între 2007 și 2009:

„În război, vezi lucrurile așa cum sunt, nu așa cum ți-ai dori să fie, să perseverezi în ciuda dezamăgirii, să cunoști multe oportunități pierdute și pericole care urmează să vină, să conduci știind că subalternii și colegii tăi sunt într-o situație. Este un tip de curaj mai rar decât dorința de a te expune unui glonț sau obuz”.

„Acesta este genul de curaj și conducere pe care Zelenskii le-a dat țării sale”, subliniază generalul Mick Ryan.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri