Ritmul de crestere economica a Ungariei a incetinit pana la 2,9% in primul trimestru al 2007, datorita exporturilor care au contracarat efectele cresterii taxelor, insa a depasit estimarile pietei, conform carora produsul intern brut ar fi trebuit sa se comprime pana la 2,55%.

Biroul statistica al Ungariei a anuntat ieri ca ritmul de crestere economica s-a comprimat fata de nivelul precedent, de 3,2% in al patrulea trimestru al 2006, din cauza masurilor luate de guvern pentru a reduce imensul deficit bugetar.

Astfel, ritmul inregistrat in primul trimestru al 2007 reprezinta si cel mai mic nivel inregistrat de la modificarea metodologiei de calcul din 2000. "Cresterea se datoreaza in mare parte exporturilor insa nu avem inca date complete privind nivelul investitiilor straine", a declarat potrivit NewsIn, un statistician al Biroului, Pal Poszonyi.

Citeste si:

"Cresterea din primul trimestru al 2007, care a depasit estimarile, a fost datorata de productia substantiala a sectoarelor industriale, de constrctii si al agriculturii si nu datorita serviciilor cu buget de stat sau consumului de pe piata interna", a adaugat acesta.

Acesta este al doilea trimestru in care se vad efectele masurilor guvernamentale de a reduce deficitul bugetar, insa impactul asupra consumatorilor ungari este mai putin vizibil decat era asteptat. "Efectele din primele trei luni nu justifica estimarile negative privind pietele din Ungaria; ajustate prin luarea in calcul a efectelor sezoniere, cererea de imprumuturi de larg consum ramane in continuare puternica", a precizat cea mai mare banca a Ungariei, OTP, odata cu publicarea rezultatelor financiare din primul trimestru.

Produsul intern brut a crescut cu 0,7% fata ce al patrulea trimestru al 2006, conform datelor ajustate sezonier.