Patronul grupului petrolier rus Russneft, Mihail Guteriev, a fost inculpat pentru "activitati ilegale" a anuntat Ministerul rus de Interne, informeaza NewsIn. Omul de afaceri a fost inculpat la 4 mai pentru "activitati ilegale in grup organizat la scara ampla" si consemnat la resedinta, potrivit comitetului de ancheta al Ministerului, care nu precizeaza natura acestor activitati.

Potrivit Kommersant, anchetatorii ii reproseaza mai ales efectuarea de extractii petroliere prin incalcarea licentelor. El risca pana la cinci ani de inchisoare.

Presa economica moscovita a consacrat spatii ample acestui caz, spunand ca o inculpare s-ar explica prin activitatile lui Guteriev care au displacut Kremlinului. "si-a atras ostilitatea unui functionar de rang inalt de la Kremlin pentru ca a cumparat actiuni Iukos chiar inainte de falimentul grupului", a scris Vedomosti, citand o sursa din administratia prezidentiala. Potrivit cotidianului, Guteriev a refuzat anul trecut sa vanda Russneft, una dintre cele zece cele mai mari companii petroliere ruse, "unei structuri a statului" pentru un miliard de dolari, considerand ca pretul este "derizoriu".

Pentru Kommersant, conflictul dintre societate si Kremlin ar fi mai mult legat de "initiativele sale politice", printre care formarea unei zone de liber-schimb in Cecenia.

Russneft a obtinut in 2006 in total 17 milioane de tone de petrol, iar rezervele sale recuperabile sunt estimate la 630 de milioane de tone. Grupul are doua rafinarii, o societate de transport si 300 de benzinarii si are 20.000 de angajati.

Averea lui Guteriev este de trei miliarde de dolari, potrivit Forbes. Un alt om de afaceri, Mihail Hodorkovski, fostul patron al Iukos, executa o pedeapsa cu inchisoarea in Siberia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri