Airbus a anuntat ca va cheltui impreuna cu guvernul chinez, cateva sute de milioane de dolari pentru a construi o uzina de asamblare a aeronavelor Airbus A320 in China, informeaza NewsIn. China a comandat 150 de aeronave Airbus pentru pasageri in cursul anului trecut, aceasta tranzactie ridicandu-se la 9,7 miliarde dolari.

"Aceasta este inceputul unei cooperari ce se va intinde mult in viitor", a declarat directorul operational al Airbus, Fabrice Bregier, pentru reporterii prezenti la ceremonia de demarare a constructiei uzinei, ce este amplasata in regiunea industriala a Tianjinului, in Binhai. Acesta nu a oferit informatii suplimentare despre investitii si nici despre partenerii chinezi care vor investi in aceasta uzina.

Primele aeronave vor fi asamblate in 2009, obiectivul fiind de a se ajunge la un numar de 50 de aeronave produse pana in 2011. China a anuntat ca planuieste sa isi construiasca propria linie de aeronave pentru pasageri, aceasta decizie putand pune probleme principalilor constructori de aeronave din lume, Airbus si Boeing. "in mod clar suntem deschisi discutiei cu partenerii nostri chinezi" privind dezvoltarea programului propriu de productie de aeronave al Chinei, a declarat Bregier atunci cand a fost intrebat despre ambitiile Chinei, refuzand insa sa ofere detalii suplimentare.

China nu a ascuns niciodata ambitiile de a-si dezvolta propria tehnologie in mai multe sectoare industriale strategice, precum aeronautica, sectorul nuclear sau cel feroviar, beneficiind de transferul de tehnologie provenita din statele occidentale.

Conform estimarilor facute de Airbus in noiembrie 2006, aeronavele de 100-220 de locuri vor reprezenta 70% din piata mondiala in urmatorii 20 de ani. in plus, Asia este in plina crestere, in special China, unde transportul aviatic a cunoscut o dezvoltare fulminanta.

Boeing si Airbus, care isi impart piata chineza a aviatiei civile, estimeaza ca cererea de avioane a Chinei va creste in urmatorii 20 de ani pana la 2700-2900 aparate. "Viitorul nostru concurent va veni din China", a estimat patronul grupului american Boeing, James McNerney, asigurand ca "este fals sa credem ca pe piata vor exista mereu doar Airbus si Boeing".

China a construit deja un model de aeronava de 100 de locuri, numit ARJ-21 (Advanced regional jet for the 21st century) care va face zborul inaugural in luna martie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri