Anunțul mobilizării parțiale lansat de Vladimir Putin a pus pe jar comunitatea internațională, de la analiștii de politică externă, până la șefii de state și comunitatea serviciilor de informații. Fostul Ministru de Externe Cristian Diaconescu, reputat comentator al situației geopolitice actuale, este printre cei care cred că Putin joacă o carte extrem de periculoasă prin anunțul făcut în această dimineață.

"Este o decizie care prespune înțelegerea faptului că Federația Rusă dorește, practic, să intre într-un război, atât cu Ucraina cât și cu comunitatea vestică", a declarat Cristian Diaconescu pentru wall-street.ro.

Acesta a arătat că, practic, decizia se coroborează cu semnalul transmis de ceva luni și anume organizarea referendumurilor privind anexarea oblasturilor din estul Ucrainei, ocupate total sau parțial de trupele ruse.

Fostul ministru de Externe a explicat de asemenea că sensul acestei abordări este acela că, odată ce propaganda va legitima, cu ghilimelele de rigoare, această anexare, respectivele teritorii vor fi considerate parte a Federației Rusiei, prin urmare Moscova își va aroga dreptul de a apăra aceste teritorii în baza exercițiului suveran, ofensiva ucraineană fiind considerată agresiune și nu apărare a teritoriului național.

În egală măsură, sprijinul vestului va fi anunțat de Federația Rusă ca participare la această agresiune, a punctat Cristian Diaconescu.

"După părerea mea, pe scurt, în acest moment Vladimir Putin transmite un mesaj mai ales șefilor de stat sau de guvern adunați la Organizația Națiunilor Unite, în sesiunea ordinară a adunării generale ONU și anume acela că fie se găsește o formulă prin care Federația Rusă să extragă un mesaj de victorie în Ucraina, fie Vladimir Putin poate merge până la capăt", a mai declarat acesta.

Totodată, fostul Ministru de Externe a mai arătat că este greu de spus care ar fi această finalitate, dar, în orice caz, mobilizarea, fie și parțială, nu se poate referi decât la o stare de război, chiar dacă în discursul său președintele Federației Ruse vorbește în continuare despre o operațiune specială.

Cât despre răspunsul oocidentului la această stare de lucruri, Cristian Diaconescu crede că acesta nu va intra într-o logică de descurajare față de acest gest, pe care deja administrația americană l-a calificat ca fiind unul disperat al Kremlinului.

În egală măsură, însă, din păcate, a concluzionat acesta, ceea ce se știa în diverse zone politice internaționale, și anume că acest război va continua cel puțin până la sfârșitul acestui an, prin deciziile luate de președintele Putin se confirmă acastă prognoză deloc pozitivă.

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri