Elevi dintr-un oraş din Africa de Sud au dezvoltat prima locomotivă formată în întregime din panouri solare din ţara africană, afectată cu regularitate de întreruperile frecvente de electricitate, relatează AFP, notează Agerpres.

Aflată încă în faza de testare, locomotiva cu aspect vintage, vopsită în alb şi albastru, rulează în prezent pe o şină experimentală de 18 metri lungime în oraşul Soshanguve, la nord de capitala Pretoria, şi poate atinge viteza de 30 km/h.

Trenul este cel mai accesibil mod de transport pentru clasa muncitoare şi angajaţii săraci din Africa de Sud. Însă furturile de cabluri de pe şinele de cale ferată, care s-au agravat în timpul pandemiei de COVID-19, şi întreruperile repetate de electricitate îi obligă pe călători să folosească alte mijloace de transport.

Cea mai importantă putere industrială din Africa încearcă să producă suficientă energie electrică pentru populaţia sa de 60 de milioane de locuitori, din cauza centralelor sale electrice îmbătrânite şi prost întreţinute. Şi, de 15 ani, compania publică Eskom a impus periodic întreruperi ale traficului de câteva ore, uneori de mai multe ori pe zi, care au un impact negativ asupra economiei ţării.

"Părinţii noştri nu mai folosesc trenurile", a declarat Ronnie Masindi, în vârstă de 18 ani, care participă la proiect. Alături de el, circa 20 de elevi au avut ideea de a "crea şi construi un tren care să folosească pentru a se deplasa energia solară în loc de electricitatea convenţională".

A fost nevoie de doi ani pentru ca elevii Şcolii Tehnice de Automobile din Soshanguve să dezvolte proiectul, întârziat mult timp din cauza lipsei de finanţare. Însă locomotiva, al cărei interior este echipat cu scaune precum cele care se găsesc în vagoane şi cu un ecran plat pentru divertisment, a vazut în sfârşit lumina zilei datorită sprijinului guvernului.

"Ne-am dat seama că dacă acordăm spaţiul necesar elevilor din oraşe, precum şi resurse şi puţin mentorat, ei sunt la fel de capabili ca şi alţii", a declarat Kgomotso Maimane, profesorul care a supervizat proiectul.

Inovaţia a fost prezentată recent în cadrul unei expoziţii şi este nevoie de cercetări suplimentare, însă prototipul ar putea servi drept model pentru guvern.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri