Pe măsură ce eșecurile militare din Ucraina îl pun tot mai mult „la colț” pe președintele rus, Vladimir Putin, șansele ca acesta să folosească arme nucleare în Ucraina cresc „pe zi ce trece”, susține un fost ofițer CIA.

„Cred că șansele de detensionare a lui sunt aproape de zero”, a declarat marți pentru CNN Robert Baer, un fost ofițer CIA, adăugând că Putin „pur și simplu nu poate ceda atât de mult teren și poate fi văzut că pierde. Cu toate acestea, el continuă ca lider al Rusiei”, scrie Business Insider.

„Șansele ca el să folosească arme nucleare – cel puțin arme nucleare tactice – cresc pe zi ce trece”, a adăugat Baer, referindu-se la armele nucleare mai mici, ce pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

Forțele ucrainene au rcâștigat recent teritorii aflate anterior sub ocupația rusă, într-o contraofensivă de-a lungul fronturilor de est și de sud ale Ucrainei. Însă această mișcare pare să fi declanșat o schimbare în abordarea lui Putin față de conflictul declanșat de țara sa, în Ucraina.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a rezerviștilor care sunt chemați să lupte în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, în contextul unor înfrângeri suferite de armata rusă pe frontul ucrainean. Liderul de la Kremlin a recunoscut, însă, că această abordare nu a avut chiar tocmai succesul așteptat, având în vedere protestele din Rusia în care oamenii au manifestat împotriva prezentării la război.

Dar Baer a declarat pentru CNN că eșecurile pe câmpul de luptă din Ucraina și presiunea internă din Rusia nu vor avea niciun impact asupra președintelui rus, despre care Baer a susținut că este puțin probabil să retragă trupele și să negocieze încheierea războiului.

„Este un om puternic. Așa s-a portretizat că în ultimii 20 de ani și nu cedează în disidență. Este încolțit. Este complet încolțit și, ca un rechin, trebuie să meargă înainte. El continuă să bombardeze orașele ucrainene. El continuă să prindă oameni. El continuă să se țină de pământ și nu-l văd cedând nimic din toate acestea”, a spus Baer.

În timpul anunțului de mobilizare al lui Putin, acesta a amenințat că va folosi arme nucleare în Ucraina, susținând că a fost acuzat fără temei de țările occidentale care i-au transmis că a recurs la „șantaj nuclear”. Liderul de la Kremlin a spus, însă, că remarcile sale nu sunt o cacealma. Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, echipat atât cu arme nucleare tactice, cât și cu arme nucleare strategice, care ar fi folosite împotriva orașelor.

„Rușii cu care țin legătura în Rusia sunt convinși că va deveni un război nuclear”, a declarat Baer pentru CNN.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri