Banca Mondială prognozează o scădere a economiei în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, în care este inclusă şi România, de 0,2% anul acesta, şi o creştere de 0,3% anul viitor, din cauza efectelor negative ale războiului din Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Totuşi, prognoza pentru 2022 reprezintă o îmbunătăţire faţă de cea precedentă, care indica un declin de 4,1% în Europa de Est şi Asia Centrală, şi reflectă o creştere economică şi o rezilienţă peste aşteptări în unele din cele mai mari economii ale regiunii, alături de extinderea programelor de stimulare în unele state.

Conform Băncii Mondiale, economia Ucrainei ar urma să înregistreze un declin de 35% în 2022, după ce anterior previzionase un recul de 45%. Instituţia estima recent că necesarul pentru reconstrucţia şi redresarea Ucrainei se ridică la cel puţin 349 miliarde de dolari.

Perspectivele pentru Europa de Est şi Asia Centrală, dar estimările sunt afectate de un grad ridicat de incertitudine, avertizează Banca Mondială. Instituţia apreciază că: "Riscul stresului financiar rămâne de asemenea ridicat, ţinând cont de nivelul ridicat al inflaţiei şi datoriei".

Economia Rusiei ar urma să se contracte cu 4,5% în 2022 şi cu 3,6% în 2023, deşi declinul este mai redus decât se anticipa, în urma majorării preţurilor la gaze şi petrol.

FMI revizuite pozitiv prognoza de creștere economică a României pentru 2022

La finele lunii septembrie, Fondul Monetar Internațional a revizuit pozitiv prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, salută decizia Fondului Monetar Internațional (FMI) de a revizui în creștere prognoza de avans economic a României, pentru anul 2022, ca urmare a misiunii de evaluare (Consultări pe Articolul IV) efectuată de delegația FMI în vara anului curent, transmite Ministerul Finanțelor.

“Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivă rezervată asupra creșterii economice, pe fondul contextului internațional și al apropierii de conflictul armat de la granița noastră. Și iată, astăzi, suntem la 4,8% prognoză, iar cele peste două puncte procentuale rectificare pozitivă a prognozei de creștere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene.

Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validări ale deciziilor de politică fiscal-bugetară și financiară pe care le luăm de la preluarea mandatului. Traversăm o perioadă de criză și incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportăm la regiune și urmărim evoluțiile externe, dar asigurarea stabilității economice se face de aici, de la București și vom continua să facem acest lucru. Reformele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt în termenele stabilite și vor contribui semnificativ la misiunea pe care o avem, la fel și măsurile de sustenabilitate fiscală, alături de managementul investițiilor publice și consolidarea bugetară”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri