Uniunea Europeană a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un plafon de preț pentru țițeiul rusesc și produsele rafinate.

Noi măsuri de sancționare vin ca răspuns direct la anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene. Cele mai recente sancțiuni, aprobate miercuri dimineață de ambasadorii UE, introduc, de asemenea, noi interdicții de export și import, scrie Euronews.ro.

Combustibilii fosili sunt principala sursă de venituri a Rusiei și reprezintă 45% din bugetul federal al țării. Potrivit băncii centrale a Rusiei, în 2021, vânzările de țiței rusești s-au ridicat la 110,2 miliarde de dolari, în timp ce produsele petroliere rafinate, cum ar fi motorina și benzina, au adus 68,7 miliarde de dolari. Țările occidentale vor să reducă aceste venituri uriașe, despre care se tem că sunt cheltuite în invazia costisitoare a Ucrainei, începută de Rusia în februarie 2022.

Limita prețului petrolului a fost convenită în principiu de G7 la începutul lunii septembrie și trebuie transpusă în legislația UE pentru a o face efectivă și aplicabilă.

G7 intenționează să interzică companiilor lor de asigurări și transport maritim să furnizeze servicii petroliere rusești care vând petrol la un preț care depășește plafonul convenit.

Petrolierele comerciale au nevoie de asigurare pentru a acoperi costurile incidentelor aflate în afara controlului lor, cum ar fi întârzierile, deteriorarea proviziilor, furtul sau chiar războiul.

Rusia este cel mai mare exportator de petrol din lume, producând între 7 și 8 milioane de barili pe zi, dintre care 60% mergeau în Europa. UE elimină deja importurile de petrol rusesc sub embargo treptat.

„Acest plafon de petrol va ajuta la reducerea veniturilor Rusiei și la menținerea stabilă a piețelor globale de energie”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, săptămâna trecută.

Cetățenii UE nu mai au voie să se afle în boardul companiilor rusești

Sancțiunile aplicate Rusiei includ și o prevedere complet nouă care ar împiedica cetățenii UE să participe în consiliile de conducere ale companiilor de stat ale Rusiei. De asemenea, noi persoane și entități acuzate că subminează suveranitatea teritorială a Ucrainei au fost adăugate pe lista neagră extinsă a sancțiunilor inițiate de UE împotriva Rusiei.

-știre în curs de actualizare-

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri