Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a împlinit 70 de ani într-una dintre cele mai neprielnice perioade pentru el, de la sosirea sa la putere, în ultima zi a secolului al XX-lea, transmite EFE, citată de Agerpres.

Putin susţine că a deţine controlul la Kremlin şi a combate hegemonia Occidentului reprezintă destinul său, dar se găseşte din ce în ce mai izolat, atât în interiorul, cât şi în afara ţării, notează sursa citată.

De ziua lui, Putin a primit felicitări linguşitoare din partea subordonaţilor, notează Reuters, care aminteşte că în această zi preşedintele rus urmează să participe la summitul informal al Comunităţii Statelor Independente (CSI) la Sankt-Petersburg, fosta capitală imperială fondată de Petru cel Mare şi care este chiar oraşul natal al liderului de la Kremlin.

Patriarhul ortodox rus Kirill, liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele nicaraguan Daniel Ortega s-au grăbit să-l felicite pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Patriarhul Kirill a făcut-o încă de joi, când a îndemnat feţele bisericeşti şi enoriaşii să se roage pentru sănătatea lui Putin.

Putin a fost felicitat de ziua lui şi de către liderul nord-coreean, care i-a trimis o telegramă în care elogiază "leadership-ul excepţional" şi "voinţa de fier" a preşedintelui rus, precum şi campania sa militară din Ucraina.

Putin - aflat la putere de 22 de ani, dintre care patru ca prim-ministru - pare să trăiască în ultima vreme într-o realitate paralelă, comentează EFE şi explică: a ordonat o "operaţiune militară specială" în Ucraina care a dat greş; a decretat o mobilizare parţială care a provocat exodul a zeci de mii de bărbaţi pasibili să fie încorporaţi; şi a semnat anexarea a patru teritorii ucrainene pe care armata sa nici măcar nu le controlează în totalitate.

Vladimir Putin a sosit la Kremlin pe când avea 47 de ani, un birocrat tânăr pentru standardele Rusiei. Acum are 70, notează EFE, care aminteşte că predecesorul său Boris Elţin avea 68 de ani când şi-a încheiat mandatul de preşedinte, ce-i drept, într-o stare de sănătate foarte fragilă.

După ce a modificat Constituţia în urma unui controversat referendum organizat în plină pandemie de coronavirus, Putin ar putea continua la putere pentru alte două mandate, a câte şase ani fiecare. Dacă va fi reales în 2024 şi rămâne la Kremlin până în 2030, va depăşi cei 26 de ani de guvernare ai lui Stalin. Dacă va continua până în 2036, o va depăşi pe fosta împărăteasă a Rusiei, Ecaterina a II-a (care a domnit 34 de ani) şi va egala "recordul" lui Petru cel Mare (36 de ani de domnie). Deocamdată, pare totuşi imposibil să-l ajungă din urmă pe Ivan cel Groaznic (39 de ani de domnie).

Ministrul ucrainean al apărării, apel către soldații ruși de ziua lui Putin

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a postat vineri un apel video către armata rusă, încurajând-o să nu mai piardă timpul şi să salveze Rusia de tragedie, iar forţele armate - de umilinţă, în timp ce trupele ucrainene avansează în sud şi în est. Acest apel intervine în ziua în care preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei la 24 februarie, împlineşte 70 de ani, relatează Ukrainska Pravda şi AFP.

"Garantăm viaţa, securitatea şi justiţie tuturor celor care renunţă la luptă imediat", declară ministrul ucrainean în limba rusă în acest mesaj video adresat armatei ruse, promiţând de asemenea "un tribunal pentru cei care au dat ordine criminale".

"Încă mai puteţi salva Rusia de la tragedie, iar armata rusă de umilire", sau puteţi "să rămâneţi în memorie ca hoţi, violatori şi asasini", adaugă el.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri